• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW BORA 1.6 2002r Nie podnosi sie przednia szyba

karol870

Początkujący
Dołączył
28.02.2020
Postów
22
Punktów
0
Panowie mam taki problem , mianowicie nie dziala podnoszenie przedniej szyby od strony pasazera. Sszyba sie opuszcza ale juz nie podnosi. Rozebralem dzwi w celu wyjacie silnika - kreci on w jedna strone ( tylko na opuszczanie ). Gdy naciskam przycisk podnoszenia to na chwile przygasa oswietlenie na wlacznikach , szybe recznie mozna podnies po zdjeciu silnika. Gdzie szukać przyczyny ?
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1696
Punktów
104
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Wymień ten cały moduł z silnikiem i zobaczymy.
Potem zostanie tylko moduł komfortu.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1696
Punktów
104
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Strasznie długo ci schodzi to zrobić.
Nawet metodą wymiany części byś to dawno zrobił jak nie ogarniasz tematu.
A części już tanie jak barszcz ;)
 

karol870

Początkujący
Dołączył
28.02.2020
Postów
22
Punktów
0
Sprawdzone wszystko , winowajca może być moduł domykania szyb , dalem go do elektronika zostal sprawdzony i niby jest wszystko ok , ale jak raz go wyciagnalem i wlozylem szyba nagle zaczela dzialac a potem znow to samo , nie mam juz pomyslow , mysle zeby na krotko podlaczyc pod silniczek kable i kupic przycisk ze zmiana polaryzacji i zamienic go z przyciskiem fabrycznym.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1696
Punktów
104
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Nie rób takich glupst jak piszesz z tymi przełącznikami.
Kup czołowieku inny ten moduł !! I zobaczysz.
 

karol870

Początkujący
Dołączył
28.02.2020
Postów
22
Punktów
0
20210505_181315.png
 

Załączniki

  • 20210506_150400.png
    20210506_150400.png
    321,1 KB · Wyświetleń: 6

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1696
Punktów
104
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Przecież to jest dołożony moduł przez kogoś a nie oryginał

Wywal cała tą instalacje domykania szyb.
Lub cały ten zestaw alarmu czy co tam ktoś zamontował.I w razie czego dołożysz nowy sterownik zamka.
 

karol870

Początkujący
Dołączył
28.02.2020
Postów
22
Punktów
0
Kupilem Bore juz właśnie z tym "czymś" . Alarm jest zupełnie innej firmy , a ten moduł poprostu zostal. Kiedyś działał i domykał szyby gdy zamknęło sie auto z otworzonymi szybami z czasem przestał. Orientujesz się czy jest dużo roboty z wywaleniem tego modulu ? Duzo trzeba rozbierać ?
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1696
Punktów
104
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Na pewno nie dużo tylko trzeba wiedzieć co się robi.
Wspomóż się kimś co ci pomoże.

Przecież widać nie fabryczne przewody doklejona do instalacji!!
 

karol870

Początkujący
Dołączył
28.02.2020
Postów
22
Punktów
0
Na pewno nie dużo tylko trzeba wiedzieć co się robi.
Wspomóż się kimś co ci pomoże.

Przecież widać nie fabryczne przewody doklejona do instalacji!!

Jak go wyjme calkowicie to nie dzialaja wcale szyby ani szyba od strony kierowcy ani od pasażera , wiec pewnie bedzie trzeba po przewodach zobaczyc do czego bylo doklejone i ew co zostalo odpiete. Myslalem ze jak wyjmę moduł z kostki to wszystko bedzie dzialac tak jak by go nie bylo
 

kamil210

Bywalec
Dołączył
4.11.2013
Postów
46
Punktów
12
Tak jak kolega wyżej wspomniał,trzeba doprowadzić kable do stanu fabrycznego,samo wypięcie nie pomoże. Znajdź schemat albo kogoś kto to ogarnie,bo jeszcze ogień strawi dowody
 

amigoos

Początkujący
Dołączył
11.11.2014
Postów
21
Punktów
2
Zrób zdjęcie tej płytki w powiększeniu, od strony druku. Z tego co widać są tam dwa przekaźniki i je bym bez sprawdzania wymienił...
 

xaw

Początkujący
Dołączył
4.05.2018
Postów
13
Punktów
0
Wiek
37
Miasto
Jelenia Góra
Elektronik czy jak kto woli elektryk (ale tu niskie prady raczej ;)) ... albo po taniości jedziesz po kabelkach, jak ktos z głowa będą luty i termy, jak nie będą złączki tzw. szybkie „chiny” ... rozlaczasz po kolei i łączysz fabrycznie, oczywiście cyna i termo. Jak nie ogarniasz daj sobie spokój bo płomienie nie oszczędza nic ...
Automatyczne połączenie postów:

Elektronik czy jak kto woli elektryk (ale tu niskie prady raczej ;)) ... albo po taniości jedziesz po kabelkach, jak ktos z głowa będą luty i termy, jak nie będą złączki tzw. szybkie „chiny” ... rozlaczasz po kolei i łączysz fabrycznie, oczywiście cyna i termo. Jak nie ogarniasz daj sobie spokój bo płomienie nie oszczędza nic ...
Silniczek oczywiście sprawdony ... to pierwsze, jak opuszcza to nie znaczy, ze podnosi
 
Do góry Bottom