• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW golf 1.9 tdi błąd 00546

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
Jak w temacie golf III 1.9 tdi 97r nie chce odpalić, nie łączy się z komputerem od strony silnika, przez imo wyskakuje błąd 00546 - usterka na linii przesyłu danych, przez ABS czujnik przednie prawe i tylne lewe, napięcie na pinie 60 do ecu dochodzi po przekręceniu kluczyka, na desce pojawiają się standardowe kontrolki poza świecami żarowymi, właściciel twierdzi że przestał palić po zmianie aku, (gość wygląda na rozgarniętego i racze nie podłączył odwrotnie przynajmniej tak twierdzi) dziś mam mieć na podmiankę inne ecu, jeśli to nie pomoże macie jakieś pomysły ?? na początku myślałem że czujnik położenia wału ale wtedy z silnikiem powinien się połączyć.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1289
podmiana ecu nie pomoze,jak nie masz komuny z silnikiem to zainteresuj sie zasilaniami,ewentualnie ktos posprzatał immo nie do konca,jak cos to dzwon

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
Problem rozwiązany, jakiś dzban zrobił dodatkowe zabezpieczenie coś w stylu imo, tylko na "ukrytym przełączniku" nie wiem po co jak i tak było imo, nieważne w każdym razie jakimś cudem kabelek od przełącznika się oderwał i pojawił się problem ... kabelki zalutowane i zaizolowane, auto pali od strzała klient zadowolony. temat zamknięty dzięki za szybką reakcje dla Autoelektronika, a ostryt4 spiralka się zazwyczaj pali tyle ile jest szacowany czas grzania świec potrzebny do rozruchu przy danej temperaturze i sprawnych wsztystkich świecach.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
313
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kontrolka spiralki nie jest tylko od grzania świec lecz służy równierz jako "check engine " i czy sterownik dostaje zasilanie po przekaźniku.
Czas jej świecenia zależy od temperatury na zewnątrz na zimnym silniku jak np. teraz na mrozach co oznacza że sterownik odpalił świece żarowe przed rozruchem który należy zacząć po jej zgaszeniu.

Do góry Bottom