• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW LT35 wymiana licznika z tachografem na wersję bez

bendeer

Nowy
Punktów
1
Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem VW LT35. Rocznik 1999 silnik 2.5 TDI AHD 102KM. Auto w wersji 9 osobowej.
Jest ono zarejestrowane jako osobówka i nie mam zamianu prowadzić działalności zarobkowej na tym aucie dlatego też zdecydowałem się na demontaż tachografu.
Zakupiłem odpowiedni licznik oraz impulsator. Po wymianie prędkościomierz działa poprawnie, reszta wskaźników również. Nie mam tylko odczytu z obrotomierza ( na starym liczniku działał prawidłowo ).
Wie ktoś może, na którym przewodzie idzie sygnał z obrotomierza? Wyczytałem, że powinien być podany do pinu 6 w czarnej kostce idącej do licznika ze złącza diagnostycznego pin 5. Wszystko ok, ale przecież poprzednio miałem obrotomierz, dlatego też nie chcę duplikować przewodów z sygnałem od obrotomierza.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam

bendeer

Nowy
Punktów
1
Zatem sam sobie odpowiem.

Zmiana licznika z tachografem na bez tachografu:
Opis dotyczy silników AHD, AGX, ANJ, APA, BBE

Przy podłączonym liczniku z tacho sygnał obrotomierza podawany jest na pin11 w czarnej kostce(12pinowej)
Podczas zmiany licznika na wersję bez tacho pin11 (oraz pin2) potrzebny jest do podłączenia sygnału z impulsatora. Pin11 przekładamy do pin6 i obrotomierz działa poprawnie.

Silnik AGL - obrotomierz podany jest na pin10
Silnik AGK, ATA - obrotomierz podany jest na pin6, więc nie trzeba nic przepinać aby zadziałał.

W liczniku bez tacho obrotomierz jest zawsze na pin6.
Pin2 - wejście impulsatora
Pin11 - wyjście impulsatora

Do góry Bottom