• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW passat b5 1.9tdi 110km 99r problem z odpalaniem zimnego silnika

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Witam wszystkich mam zagadkę z wyżej wymienionym samochodem mianowicie silnik po wystygnięciu bardzo ciężko odpala trzeba pokręcić 5,10 sekund żeby odpalił, jak odpali sporo białego dymu i czuć nieprzepaloną rope.W aucie wymieniono świece,pompe,wtryski,wszstkie czujniki przepływomierz, akumulator rozrusznik sprawdzone masy ustawiony kąt wtrysku ustawiany rozrząd zamontowany zaworek kierunkowy i możliwe że o czymś zapomniałem, generalnie nic to nie pomogło. Na kompie czasem wyskakuje błąd od ciśnienia paliwa (dokładnie w tej chwili nie pamiętam jak sprawdze dopisze jaki) Mierzona kompresja waha się w granicach 29 30 bar. W odpaleniu czasem pomaga mu wprowadzenie w tryb awaryjny np przez odłączenie kostki od czujnika temp wody ale to i tak daleko do prawidłowego odpalania.... Auto jak już zapali i zostanie zgaszone odpala już lepiej 3 obroty wału i silnik pracuje. Dodam ze im cieplejsza noc tym silnik gorzej się uruchamia. Auto jezdzi już tak kilka miesięcy stało sie tak nagle w sumie z dnia na dzien.Mysle ze problemem jest niska kompresia ale co dziwi mnie silnik nie bierze oleju, ma ktoś pomysł co mu jest nie tak ?

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Witam wszystkich mam zagadkę z wyżej wymienionym samochodem mianowicie silnik po wystygnięciu bardzo ciężko odpala trzeba pokręcić 5,10 sekund żeby odpalił, jak odpali sporo białego dymu i czuć nieprzepaloną rope.W aucie wymieniono świece,pompe,wtryski,wszstkie czujniki przepływomierz, akumulator rozrusznik sprawdzone masy ustawiony kąt wtrysku ustawiany rozrząd zamontowany zaworek kierunkowy i możliwe że o czymś zapomniałem, generalnie nic to nie pomogło. Na kompie czasem wyskakuje błąd od ciśnienia paliwa (dokładnie w tej chwili nie pamiętam jak sprawdze dopisze jaki) Mierzona kompresja waha się w granicach 29 30 bar. W odpaleniu czasem pomaga mu wprowadzenie w tryb awaryjny np przez odłączenie kostki od czujnika temp wody ale to i tak daleko do prawidłowego odpalania.... Auto jak już zapali i zostanie zgaszone odpala już lepiej 3 obroty wału i silnik pracuje. Dodam ze im cieplejsza noc tym silnik gorzej się uruchamia. Auto jezdzi już tak kilka miesięcy stało sie tak nagle w sumie z dnia na dzien.Mysle ze problemem jest niska kompresia ale co dziwi mnie silnik nie bierze oleju, ma ktoś pomysł co mu jest nie tak ?
Witam a postaw go dupom do gury na pare godzin morze się zapowietrza układ a filtr paliwa czysty?

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com

niuniek123

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
szczecin
a ty to u jakiegoś mechołoptyka auto naprawiałeś.wymień jeszcze samochód i autko będzie śmigać,w nawiasie mechołoptyk to taki gość co dachy mchem pokrywa.zaprowadz auto do białego MECHANIKA.tzn biały mechanik to taki co robi trafną diagnostyke,i nie wróży z fusów.

nitro324

Gaduła
Punktów
2
kolego spróbuj podmienić czujnik temp płynu chłodzącego koszt nieduży u mnie on bym winowajcą a tez wszystko sprawdziłem wyglądał na sprawny a jednak oszukiwał sterownik, sprawdź jeszcze czy na swiatłach lepiej pali bo może zimne luty w w przełączniku świateł.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Czarna magia i fusy widzę, tylko kuli brak

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
z tym możesz się bawić miesiąc, pompa do regeneracji, w tych silnikach, oszukiwać sterownik (kablem przy czujniku) to jest druciarstwo, zrobisz jak zechcesz ale bez regeneracji nie bedziesz zadowolony

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Na kompie czasem wyskakuje błąd od ciśnienia paliwa
A jakim cudem taki błąd przy tym silniku, gdzie w nim jest czujnik ciśnienia paliwa?

Mierzona kompresja waha się w granicach 29 30 bar.

Mysle ze problemem jest niska kompresia ale co dziwi mnie silnik nie bierze oleju, ma ktoś pomysł co mu jest nie tak ?
Sądzisz że takie ciśnienie sprężania jest za niskie? Ono jest wzorowe, w silnikach CR widziałem niższe i auta latały i paliły bez problemu. Wyeliminuj najpierw opcje cofania paliwa z układu, podmień czujnik temp. cieczy, i zwróć uwagę czy po kluczyku zapala się kontrolka świec żarowych.

Ostatnia edycja:

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Podjadę do kogoś kto ma vaga i zgram logi. Auto naprawiam sam poprostu miałem dawce więc przekładałem co mogłem nic prócz straconego czasu mnie to nie kosztowało :) Paliwo się nie cofa kontrolka świec na zimnym się zapala. Czujnik podmienie i lagi zgram wtedy zobaczymy co dalej

Scott

Nowy
Punktów
0
Udało się rozwiązać problem? Bo u mnie na zimnym ciężko zaczął odpalać. Tak jakby miał paliwo na początku) i nagle jakby mu zabrakło i dopiero po dwukrotnym/trzykrotnm kręceniu rozrusznikiem zaskoczy. Jak jest ciepły, albo nawet wychłodzony ale nie stoi całą noc to pali od tzw. strzała.

Do góry Bottom