• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw Polo 6n - Kopci niebieski dym

seebbek

Początkujący
Punktów
0
Witam pacjent polo 6n 1.4 LPG przebieg 334 000km kopci na niebiesko.
Kopci przy dłuższym hamowaniu silnikiem i gwałtownym dodaniu gazu jak i w miejscu i zwiększaniu obrotów. Co ciekawe kopci najbardziej jak jest prawidłowy stan oleju, jeśli jest na minimum, dymek nie jest zauważalny
Szybka diagnoza-uszczelniacze zaworowe,zleciłem wymianę bez ściągania głowicy przy okazji nowego rozrządu, niestety bez zmian.

Będę w stanie zauważyć czy uszczelniacze były faktycznie zrobione, tylko pod ściągnięciu pokrywy zaworów? Osoba której to zlecałem niestety nie jest do końca wiarygodna....

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jak do mnie klient dzwoni i pyta o wymianę uszczelniaczy zaworów bez ściągania głowicy to grzecznie zostaje spuszczony na drzewo a następnie numer dodany do czarnej listy w telefonie. Nie obraź się ale to nie jest prawidłowa ścieżka naprawy tego silnika. Mamy w pierwszym zdaniu zawarte dwa kluczowe słowa LPG i 334000km, myślisz, że po taniości da się ten silnik naprawić?
Jedynie od siebie mogę dodać, że as mechaniki, który w ogóle pomyślał o tym, że wymiana samych uszczelniaczy może pomóc temu silnikowi to niezły kamikaze.

seebbek

Początkujący
Punktów
0
Symbol silnika APQ

Jak do mnie klient dzwoni i pyta o wymianę uszczelniaczy zaworów bez ściągania głowicy to grzecznie zostaje spuszczony na drzewo a następnie numer dodany do czarnej listy w telefonie. Nie obraź się ale to nie jest prawidłowa ścieżka naprawy tego silnika. Mamy w pierwszym zdaniu zawarte dwa kluczowe słowa LPG i 334000km, myślisz, że po taniości da się ten silnik naprawić?
Jedynie od siebie mogę dodać, że as mechaniki, który w ogóle pomyślał o tym, że wymiana samych uszczelniaczy może pomóc temu silnikowi to niezły kamikaze.

Nie obrażam się i szanuje twoje zdanie, wiem że nie każdy, jest w stanie podjąć się wymiany uszczelniaczy, bez ściągania głowicy.
Miałem do zrobienia rozrząd,a silnik lubił podymić jak wcześniej wspominałem zacząłem zagłębiać się w temacie i wyszło że to ma być objaw uszczelniaczy, mechanik zgodził się przy okazji rozrządu je wymienić-połowa roboty w tym samym kierunku. Poza tym fantem z olejem silnik mimo tak dużego przebiegu jest naprawdę w bd kondycji, ten "eksperyment" miał też na celu w miarę bezinwazyjne ratowanie tego silnika i sprawdzenie ile jest jeszcze w stanie przejechać bez grubszego remontu który nie oszukujmy się, jest nie opłacalny w przypadku tego samochodu. Jeśli mimo wszystko jest to powód zużytych pierścieni olejowych, została mi tylko jeszcze jedna opcja.

Do góry Bottom