• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Polo 6n1 problem zapłonowy

Punktów
0
Jestem szczęśliwym posiadaczem VW Polo 3, silnik 1.3, 8v, benzyna. Problem polega na tym, że silnik nie działa zbyt zdrowo.. Podczas kręcenia łapie niemalże od razu, aczkolwiek bez przegazowania silnik nie utrzymuje zapłonu.. Wymieniłem niedawno aparat zapłonowy wraz z kopułką rozdzielacza, ogólnie, cały komplet, bo w ogóle nie odpalał.. Rozrusznik jest na pewno do wymiany, bo bendiks wariuje, ale czy to było by powodem gaśnięcia? Nie wydaje mi się.. Świece sprawdzałem i są jeszcze w miarę dobre, ale nie powstrzymam się od wymiany..

W skrócie, odpala i gaśnie, nawet na ciepłym silniku, ale jak przegazuje ponad 2k, to podtrzyma zapłon.. Zachęcam do dzielenia się swoimi opiniami i poradami :)

Punktów
0
Tak też zamierzałem, ale chciałem zaciągnąć opinii innych, może to jakaś błachostka.. Ale w sumie wydam te 100-150 na diagnozę i będę na 100% pewien..

Jakby ktoś miał jakieś pomysły, to czekam do 10.09

Punktów
0
A po wymianie aparatu ustawiałeś zapłon lampa czy na czują ??

Właśnie niedawno to zrobiłem i odpala, jak nowy.. A wystarczyło kilka milimetrów przestawić aparat.. Ogólnie męczył się w chuj ziomek przy tym aparacie, ja kręcę i nic, ale ustawiłem tak mniej więcej na środek, troszeczkę w prawo i pali od kopa, bo ziomek nawet gazu nie musiał dawać xd

Co nie zmienia faktu, że sprzęgło i zbierak skrzyni biegów do wymiany :DD

Do góry Bottom