• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T5 2.5 TDI - BNZ - czujniki temperatury i ciśnienia na dpf nieaktywne

Lato123

Nowy
Punktów
0
Witam kolegów,

Mam pytanie dotyczące samochodu z tematu. Przy diagnostyce samochodu przez VCDS natrafiłem na odczyty czujników podłączonych do DPF. Przed, za oraz w filtrze czujniki temperatury pokazują wartość -273C. Czujnik różnicy ciśnienia pokazuje 0. Jaka może być tego przyczyna?

Testowo podłączyłem nowy czujnik temperatury i wartość na nowym czujniku również wynosiła -273C. Czy ma ktoś jakieś sugestie co może być nie tak?

Styber

SuperMechanior
Punktów
48
Obwód otwarty + program dpf/dtc off.

Lato123

Nowy
Punktów
0
Problem mam z nadmiernym dymieniem samochodu na czarno, a poza tym jak stoję na światłach to śmierdzi ropą w kabinie.

Jestem nowy, także nie ogarniam co to program dpf/dtc off ;) Jeśli chodzi o odwód otwarty to wszystkie bezpieczniki sprawdzałem, a do tego nie widzę przerw w przewodach od czujników.
EDIT: Jeśli chodzi o odłączenie czujników to robiłem to i nie wywala żadnego DTC.

Styber

SuperMechanior
Punktów
48
No to było grzebane w sterowniku.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
816
Miasto
Gdańsk
wywalony dpf, uśpione pomiary filtra, zbyt niskie ciśnienie dołądowania, nieszczelny egr lub podlewają pompki, a to że smierdzi w kabinie to trzeba sprawdzić szczelność pompy tandemowej, przewodu zasilającego listwę pompek i generalnie szczelność układu paliwowego.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
144
Standard... dostał diagnozę za free to już nie wróci nawet z głupim "dzięki" i tak do następnej usterki... chyba że teraz mój wpis go zmotywuje.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
816
Miasto
Gdańsk
Dlatego tez nie stawiam darmowych diagnoz klientom z ulicy. Stałych też kasuję chyba, że wiem, że przyjedzie.