• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T6 2.0d 2018 nie działa manetka wycieraczek

gracus7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Żary
Auto jak w temacie, nie działa manetka wycieraczek. Podobno przymarzły wycieraczki do szyby a dzień wcześniej nie zostały wyłączone i po ponownym uruchomieniu silnika zablokowało i uszkodziło silnik wycieraczek. Mechanizm wraz z silnikiem został wymieniony jednak wycieraczki nie działają. Można je włączyc tylko przez VCDS z poziomu testów elektrycznych. Natomiast w blokach pomiarowych program nie widzi manetki wycieraczek, wszystko jest na OFF mimo włączania manetki. Wymieniono manetke da drugą używaną ale nic się nie zmieniło. komputer nadal nie widzi żadnej pozycji manetki. Przycisk reset i trip działają normalnie. Przy wysterowaniu wycieraczek z VCDS wycieraczki włączają się normalnie i słychać przekaźnik w module komfortu. posiada ktoś fragment schematu do T6? albo spotkał się z podobną usterką?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
Bezpiecznik skopcony.Tez tak miałem,gosciu zalozyl przełacznik w kabinie i pociągnąl przewód do silniczka i tak załaczał wyciwraczki.Naprawa trwała 5 min.

gracus7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Żary
Ano niestety masz rację. Z tym, że nie był spalony a przełożony o piętro niżej bo były puste pola. Ktoś wcześniej sprawdzał bezpieczniki i pomieszał je ale wszystko wróciło do normy. ;)

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Ale jaja :)
Dobrze ze Nickel doradził Bravo ty !
Czyli to był bezpiecznik od sterowania tylko bo jednak VCDS ruszył wycieraczkami to główny większy amperowo bezpiecznik musiał być ok ?

gracus7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Żary
Doradził jak już to ogarnąłem w tygodniu. Ale przynajmniej pamiętał, że coś takiego miał i próbował pomóc . Dzięki Wielkie. Ja też na długo to zapamiętam. Tak to jest jak ktoś coś rozgrzebie a ktoś inny póżniej robi porządek po grzebaczu. ;)

Do góry Bottom