• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Vento 1.9 TDI 90km - pompa czy serwo?

Paatrykk

Początkujący
Punktów
0
Cześć wszystkim. Mam problem z hamulcami, a tyczy się to głównie pompy. Otóż raz na jakiś czas podczas jazdy pedał hamulca wpada mi bez dużego oporu do ziemi a auto bardzo słabo hamuje. Znajomy mechanik powiedział mi, że któraś sekcja w pompie nie przepuszcza i muszę ja wymienić. Sprawdziłem jeszcze serwo.
Na nie odpalonym silniku hamulec jest bardzo twardy, trzymam nogę na pedale uruchamiając silnik a hamulec nawet nie drgnie, nadal jest twardy więc wydaje mi się, że serwo nie spełnia swojej roli.
Proszę o poradę, czy powinienem wymienić pompę razem z serwem dla świętego spokoju, czy za wszystkie te mankamenty odpowiada tylko pompa??

Paatrykk

Początkujący
Punktów
0
Jest Pan pewien? Hamulec jest twardy w dodatku auto wysłałem nie dawno do warsztatu w celu nastawienia szczęk w bębnach, przy okazji odpowietrzyli mi układ a ja od tamtej pory nic nie ruszałem.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
nie koniecznie przerabialem ten temat w golfie , raz na jakiś czas poddał wpadał w podłogę i była uszkodzona pompa lecz klient kazał wymienić i pompę i serwo. Wcześniej układ był odpowietrzany kilka razy .

Paatrykk

Początkujący
Punktów
0
Wymieniałem pompę. Najpierw zassałem cały stary płyn ze zbiorniczka strzykawką a następnie wyjąłem starą pompę. Przełożyłem zbiorniczek i założyłem nową pompę. Zalałem zbiorniczek nowym płynem i zabrałem się za odpowietrzanie. Zacząłem standardowo od prawego tylnego do lewego tylnego. I tu mam problem, otóż lewego tylnego nie da się odpowietrzyć. Mogę sobie siedzieć przez godzinę a za każdym razem słyszę syknięcie i widzę raz małe a raz duże pęcherzyki powietrza w wężyku. Dlatego zabrałem się za prawe a potem lewe przednie koło. Sprawdziłem dokładnie miejsce nowej pompy i nie ma żadnych wycieków, wszystkie przewody poskręcałem sprawnie. Według mnie ta strona układ może dostawać lewego powietrza, próbowałem nawet po przewodzie dojść czy nie ma jakiegoś wycieku i nic, a pod autem sucho. Odpaliłem silnik i serwo jest wyczuwalne tylko, że do połowy schodzi w dół a potem czuć opór jakbym nie mógł całego pedała wcisnąć do podłogi. Co możecie mi poradzić?? Czy pompa może być wadliwa czy po prostu coś źle zrobiłem??

Paatrykk

Początkujący
Punktów
0
Chodzi mi o to, że przepływ jest. Płyn leci z odpowietrznika. Tylko odpowietrzam ten hamulec ze 30 razy a efekt jest taki sam. Sprawdziłem nawet pod bębnem tłoczek, i jest suchy. Może wina tkwi w odpowietrzniku? w prawym kole mam odpowietrznik na kluczyk 8, a w tym lewym na 7. Z przodu są większe odpowietrzniki na klucz 11.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
To na jaki jest kluczyk niemal tu znaczenia.Jak odpowietrzasz to z każdego odpowietrznik leci czysty płyn normalnym strumieniem?

Paatrykk

Początkujący
Punktów
0
Już wszystko w porządku. Znalazłem dwie usterki, pierwsza to zagięty przewód przy nakrętce od pompy. Niby nie było wycieku ale mógł się blokować przepływ. Druga usterka, wyciek płynu z odpowietrznika przy wciskaniu hamulca. Wymieniłem przewód na miedziany oraz dla świętego spokoju dwa cylinderki. Układ odpowietrzyłem a hamulce są w porządku. Ogólne koszty to, pompa 120zł, i cylinderki 70zł, dochodzi też płyn i przewód. Dzięki za odpowiedzi.

Do góry Bottom