• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Własny przydomowy warsztat

Franki97

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ozorków
Witam , potrzebuję porady od osób które już maja większe doświadczenie w prowadzeniu warsztatu ponieważ chciałbym prowadzić swój przydomowy warsztat aby dorobić sobie do domowego budżetu a i może w pewnym czasie żeby to był mój główny dochód. Nie jestem po żadnej szkole samochodowej ani nic z tym związanym jestem samoukiem generalnie tylko rodzinie auta naprawiałem miedzy innymi klocki , tarcze , przewody hamulcowe, głowice i wymianę silnika też udało mi się zrobić, zawieszenia sprężyny itp też robiłem i stad moje pytanie czy z takim doświadczeniem mogę liczyć na to ze poradzę sobie w swoim warsztacie ? Garaż mam który pomieści 3 samochody sprzęt też jakiś tam mam skrzynkę narzędziową klucze dynamometryczne kompresor itp itd .
Z góry dziękuje za podpowiedzi wiem że temat już był wałkowany wiele razy ale znalazłem posty z X czasu i nie na moim przykładzie więc proszę o wyrozumienie . Pozdrawiam :)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
Małe warsztaty się zamykają z powodu chorego polskiego prawa a ty chce otworzyć ?
Jeśli masz dobra prace i za dużo wolnego czasu to weź nadgodziny . Jak brakuje ci kasy z powodu wzrostu stup procentowych i rata ci podskoczyła węz nadgodziny . Dalej za mało zmień place na lepiej płatna np.: glazurnik .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1329
są dwie opcje:
1- wystawiasz rachunki
2- płatność tylko gotówka. rachunków nie ma

pierwszy: potrzebujesz pozwolenia, zaświadczenia o wszystkim, łącznie z utylizacją oleju czy skąd masz czyściwo i dlaczego nie posiadasz komina. do tego trochę szkoleń, opłaty, kursy, podatki, ubezpieczenia, legalizacje. ogólnie- legalnie, ale gówno zarobisz. dlaczego? bo więcej niż zarobisz wydasz na opłaty i podatki. chyba, że masz robotę na okrągło. legalny warsztat nie jest tani w utrzymaniu.

drugi sposób. nielegalny. naprawiasz rodzinie, znajomym. kilku poleconym klientom. po cichu. wady też są: cos się stanie z samochodem lub tobą to masz wielki problem. ktoś na ciebie doniesie to nawet nie chcę myśleć...

wybór należy do ciebie.

Franki97

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ozorków
Małe warsztaty się zamykają z powodu chorego polskiego prawa a ty chce otworzyć ?
Jeśli masz dobra prace i za dużo wolnego czasu to weź nadgodziny . Jak brakuje ci kasy z powodu wzrostu stup procentowych i rata ci podskoczyła węz nadgodziny . Dalej za mało zmień place na lepiej płatna np.: glazurnik .
Właśnie niby mam dobrą pracę i dobrą płacę ale nie satysfakcjonuje mnie ta praca jakoś przy samochodach czuję się dużo pewniej i lepiej . Budowlanka odpada i nie wzrosła stopa oprocentowania ;) A po prostu chcę robić to co lubię

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
By mieć warsztat musisz mieć kasę online z zintegrowanym terminalem płatniczym do tego bdo , jpk itd .
Od 01.01.2022 wchodzi nowe prawo .
Automatyczne połączenie postów:

To dłub sobie przy swoim samochodzie albo na czarno , przy legalnym warsztacie 72 procent tego co zarobisz zabierze państwo .

Franki97

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ozorków
są dwie opcje:
1- wystawiasz rachunki
2- płatność tylko gotówka. rachunków nie ma

pierwszy: potrzebujesz pozwolenia, zaświadczenia o wszystkim, łącznie z utylizacją oleju czy skąd masz czyściwo i dlaczego nie posiadasz komina. do tego trochę szkoleń, opłaty, kursy, podatki, ubezpieczenia, legalizacje. ogólnie- legalnie, ale gówno zarobisz. dlaczego? bo więcej niż zarobisz wydasz na opłaty i podatki. chyba, że masz robotę na okrągło. legalny warsztat nie jest tani w utrzymaniu.

drugi sposób. nielegalny. naprawiasz rodzinie, znajomym. kilku poleconym klientom. po cichu. wady też są: cos się stanie z samochodem lub tobą to masz wielki problem. ktoś na ciebie doniesie to nawet nie chcę myśleć...

wybór należy do ciebie.
Właśnie się zastanawiam nad pierwszą opcją bo i tak przez pół roku mam możliwość skorzystania z najniższego Zus-u to i tak bym nie stracił a myślę że i tak szkolenia i kursy by mi się przydał więc mógłbym skorzystać z tego no ale zobaczymy .

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
414
Miasto
Świdnica
Akurat niski ZUS na start to mały miiki. Sa tysiące innych rzeczy, które Cie sponiewierają na start.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
Pan "Drugi2" jest nie w temacie w kwestii nowego prawa podatkowego . "Nowy Ład" albo "nowy wał" przewrócił wszystko do góry nogami . Musisz mieć kasę fiskalna on-line połączona z terminalem płatniczym od pierwszego dnia .

@slawek1 niech założy , dojedzie go skarbówka , ochrona środowiska to odechce mu się tego hobby . @Franki97 nasze państwo postawiło sobie za cel likwidacje jedno osobowych działalności gospodarczych , nawet nie wyobrażasz jak bardzo porywasz się z motyką na księżyc . W mojej okolicy 3 mechaników się zamyka od 31.12.2021 bo maja dość walki z państwem , woła pójść na produkcję za 3600 zł na rękę .

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
Od 01.01.2022 kasa fiskalna online a od 31.06.2022 kasa fiskalna online połączona z terminalem płatniczym pod rygorem mandatu do 30 000 zł . Przeczytałeś te 678 stron bo chyba nie , wiec nie wprowadzaj ludzi w błąd .
Czasy kiedy mogłeś jechać na samych rachunkach czy fakturach vat już się skończyły .
Od 31.12.2023 kończy się możliwość produkcja kas fiskalnych bez online .

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
213
Otwieranie warsztatu samochodowego teraz to kompletnie nieopłacalny interes. Cały czas musisz inwestować w narzędzia.
To już lepiej kup spawarkę i spawaj płoty, bramy, balustrady itp.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
Od 2035 wchodzi zakaz wprowadzania na rynek samochodów z silnikami spalinowymi . W czym chcesz wymieniać te sprzęgła , oleje , klocki i inne sprawy mechaniczne . Mam samochód hybrydowym z przebiegiem 180 tyś km gdzie są oryginalne tarcze i klocki . Mechanicy nie będą mieć co robić , chyba że będą podwykonawcami brudnej roboty polegającej na wyciagnięciu i włożeniu baterii pod warunkiem że będą mieć uprawnienia na 1000 V . Do 2030 roku 60% mechaników musi opuścić tą branże bo nie będzie dla nich pracy !!! Ci co zostaną będą robić zawieszenia (najbardziej gówniana robota) i blacharkę . Za to ci co robią elektrykę/elektronikę będzie dla nich wzrost zajęcia .
Nawet chip tuning wymrze bo nie będzie co stroić .

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
Skierniewice
Panowie zostają pojazdy cięższe. Tam bateri naraziie nie włożą. Trzeba przejść na TRUCK.

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
Przeczytałeś te 678 stron bo chyba nie , wiec nie wprowadzaj ludzi w błąd .
Jeszcze nie do końca, ale część o płatnościach przeczytałem i nikogo w błąd nie mam zamiaru wprowadzać. Nigdzie tam nie jest napisane że to musi być terminal płatniczy bo równie dobrze może to być oprogramowanie do przyjmowania płatności za pomocą rachunku bankowego, np. przelew BLIK. (cześć firm już tak robi). Ale mniejsza z tym, przepisy są tak skonstruowane że na pewno nie ułatwią prowadzenia działalności gospodarczej.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
@Piotr_skc , mam dla ciebie zła wiadomość , mercedes , renault , mitsubishi , volvo od 2024 zaczynają sprzedaż ciężarówek wodorowych plus wybudują w sumie 1500 stacji do tankowania wodorem wzdłuż najważniejszych tras tranzytowych .

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
Skierniewice
Tak ale wiesz kiedy to będzie w Polsce użytkowane chociażby w 20%? Zycia nam braknie. A TIR ma naczepę w której zawsze kończą się hamulce amory poduchy lozyska itd.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
@Lebiedz dobrze ci świta , chyba chciałeś napisać że jest terminal płatniczy z drukarka i programem kasowym to się zgodzę . Masz mieć możliwość przyjmowania płatności bez gotówkowych rożnego typu a tego nie jesteś w stanie zrobić bez terminalu płatniczego - sam Blick to za mało . Mało tego system musi być połączony z kasa fiskalna . Posiadanie nie połączonego ze sobą osobno terminalu płatniczego oraz osobno kasą fiskalnej nic ci nie daje .

Hamulce , poczekaj jak będziesz miał w naczepie odzyskiwanie energii bo w ciągniku będzie na pewno .
Będzie to szybko bo jeśli producenci nie będą mogli takich produkować to z kąt weżniesz . A stare wiecznie jeździć nie będą . A nikt do 2035 nie będzie czekał do ostatniej chwili tylko koniec silników spalinowych nastąpi pomiędzy 2025 a 2030 , tak przebąkują producenci wiec już nie wiele czasu zostało .

Ostatnia edycja:

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
@Lebiedz dobrze ci świta , chyba chciałeś napisać że jest terminal płatniczy z drukarka i programem kasowym to się zgodzę . Masz mieć możliwość przyjmowania płatności bez gotówkowych rożnego typu a tego nie jesteś w stanie zrobić bez terminalu płatniczego - sam Blick to za mało . Mało tego system musi być połączony z kasa fiskalna . Posiadanie nie połączonego ze sobą osobno terminalu płatniczego oraz osobno kasą fiskalnej nic ci nie daje .
Żebyśmy się dobrze zrozumieli: chodzi mi np o ludzi którzy już prowadzą działalność np. projektową i mają jeszcze kasy bez online to mogą zastosować taki manewr z przelewem blik i jakoś się jeszcze ten rok uchowają spełniając wymogi ustawowe a od 2023 musza już mieć kase online + terminal. Zresztą w sumie masz rację czy teraz czy później trzeba zainwestować trochę kasy żeby spełnić wymagania Państwa i zostać włączonym do wielkiej sieci inwigilacji...

nanab

SuperMechanior
Punktów
463
Miasto
Bydgoszcz
Od 2035 wchodzi zakaz wprowadzania na rynek samochodów z silnikami spalinowymi . W czym chcesz wymieniać te sprzęgła , oleje , klocki i inne sprawy mechaniczne .
Średni wiek samochodu w polsce to ponad 15 lat więc nawet jakby to weszło to na drogach w większość będą spalinowe jeszcze w 2050r, poza tym niby elektryczne nie mają olejów, silnika, hamulców itd?
Nawet chip tuning wymrze bo nie będzie co stroić .

Raczej się rozwinie, bo tak jak w tesli większość moc i zasięg będzie miała ograniczone elektronicznie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
491
Miasto
Podkarpacie
@nanab średni wiek 15 lat i będzie rósł bo w przypadku nowoczesnego diesel'a w wieku 10 lat się go złomuje bo naprawa jest kompletnie nie opłacalna bo przewyższa dwukrotnie wartość samochodu a układ paliwowy jest nie regenerowany !!! . Mało tego według nowej normy euro 6 d producent ma zagwarantować wytrzymałość silnika na poziomie uwaga 160 tyś km !!! Jeśli uważasz ze za parę lat przerzucisz się na młodszy samochód , którym pojeździsz sobie jeszcze 10 lat to tak nie będzie . Unia europejska już się oto zatroszczyła . Będziesz albo pomykał hulajnogą elektryczna albo nowymi samochodami w wiecznym kredycie w zależności na co cię będzie stać .
PS.: VAG zapowiedział , że od 2035 nie będziesz właścicielem "swojego" nowego samochodu tylko będziesz go dzierżawił i maksymalnie po 12 latach będzie ci on zabrany nawet jeśli jakiś cudem będzie dalej jeździł .
PS2,: Elektryczne nie maja oleju który się zmienia , silnik jest bez szczotkowy i bez awaryjny , hamulce służą tylko do hamowań awaryjnych . Do obsługi jest zawieszenie , filtr kabinowy i czynnik w układzie klimatyzacji - wykarm z tego obecną ilość mechaników , nie wykonalne .

Do góry Bottom