• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wada ukryta. BMW E90

Młodyyyy

Początkujący
Punktów
0
Cześć,

1 Lipca kupiłem samochód Bmw e90. Po kupnie okazało się, że silnik spala ponadnormatywne ilości oleju. Już na drugi dzień po zrobieniu 300 km musiałem dolać około 1L oleju. Dodatkowo samochód dymi przy rozruchu dość mocno na niebiesko + obroty mocno falują. samochodem ogółem zrobiłem 900 km ( do końca lipca) , od tamtej pory stoi w garażu. Po czasie wyszło również uszkodzenie panewek. ( nie wiem jak z wałem)

Podejrzewamy, że awarii uległy pierścienie . Samochód stracił połowe swojej mocy, słychać grzechot silnika. Najprawdopodobniej przed kupnem został zalany motodoktorem aby uszczelnić układ oraz zagluszyć prace uszkodzonych panewek.

Czy problem pierscieni + panewek można uznać jako moje nieszczęście po kupnie czy raczej wada ukryta kupowanego samochodu? Nie wiem po prostu czy mam szanse na udowodniene problemu prze sądem. ( Robiąc 900 km olej sprawdzałem oraz dolewałem na bieżąco. Nie dopuscilem do sytuacji , aby było na poniżej minimum)
Naprawa to bardzo duży koszt dla mnie , dlatego prosiłbym o rzetelną rade co najlepiej w takiej sytuacji zrobić.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
idz do rzeczoznawcy/radcy prawnego,ci ludzie napewno walczyli z takimi przypadkami i maja wiedze uzyskana z praktyki czy takie tematy sie wydrywa czy tez nie,ani tu ani na calym internecie nie uzyskasz rzetelnej rady.W sieci kazdy bedzie pisał co mysli badz mu sie wydaje jak to powinno byc a prawda moze byc zupelnie inna.

Młodyyyy

Początkujący
Punktów
0
Jaka wada ukryta skoro sam nie wiesz co sie stało? Cos sobie wydedukowales i marudzisz
Potwierdzone , ze awarii uległy pierścienie + panewki . Także, raczej nic sobie nie wydedukowalem. Chyba raczej mało prawdopodobne , ze wracając do domu po kupnie nagle awari uległy i pierścienie i panewki skoro na drugi dzień musiałem juz dolać 1 litr oleju . Po kolejnych 200 km kolejny litr itd.
Automatyczne połączenie postów:

Przez 900 km ile oleju dolałeś
Przez 900 km ile oleju dolałeś?
Myśle ze między 4-5 litrów .. sprawdzałem na bieżąco stan oleju podczas jazdy i gdy tylko było blisko minimum to uzupełnialem jego brak. Raz tylko się zdażyło , ze zapaliła się kontrolka poniżej ilości oleju i musiałem zjechać 5 km do domu na tym stanie .

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Zużyte pierścienie to nie wada ukryta. Obrocona panewka to nie wada ukryta. Zamontowany pasek skorzany zamiast panewki to wada ukryta. Kumasz?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
To chyba Ty nie "kumasz".

Sprawe mozna bylo zalatwic w pierwszym tygodniu po zakupie ...
Bledem bylo dalsze uzytkowanie pojazdu. Litr na 200 km to juz gruba przesada.
Z racji, ze zakup byl 3 miesiace temu, a właściciel zamiast pisemnie poinformowac o tym fakcie sprzedajacego , sobie beztrosko dalej jezdzil... ciezko raczej coz bedzie ugrac. Nie stac Cie na remont, tym bardziej nie bedzie na dobrego prawnika.

Mozesz sie ewentualnie sprobowac dogodac, ale raczej marne szanse.

I tak nadmiere ! Zużycie oleju to wada ukryta. Ekploatacja eksploatacja, ale to juz jest uszkodzenie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Czyli jak potwierdzone tzn że silnik już rozebrany i zostało to zweryfikowane fizycznie/naocznie,a jak rozebrany to niech Pan zakończy ten temat bo zaraz będzie 20 stron zmalowane które poprowadzą do nikąd i żaden rzeczoznawca tego nie podejmie a oskarżony pan właściciel poprzedni powie krótko,to nie jest ten silnik który był w tym aucie.

Do góry Bottom