• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Warsztat - trzy stanowiska. Jakie dochody? Budowa

robek997

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich,

W przyszłym roku zabieram się za budowę warsztatu i staram się znaleźć jak najwięcej informacji odnośnie potencjalnych możliwości.

Zastanawiam się jakie dochody może osiągnąć warsztat samochodowy z trzema stanowiskami. Zakres prac to mechanika pojazdowa sama w sobie + serwisy klimy. Powiedzmy sobie, podstawowe rzeczy. Remonty motorów też wchodzą w grę oczywiście. Warsztat będzie się znajdować w średniej wielkości mieście, gdzie mamy już małą bazę klientów. (do tej pory praca przez jedną osobę w garażu + zatrudnienie w innym warsztacie). Jako, że nie mam wglądu do kosztów to ciężko jest mi oszacować ile z tego właściwie zostaje na koniec. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i informacje.

Na co zwrócilibyście uwagę/zmienili kiedy to ponownie otwieralibyście/budowalibyście warsztat samochodowy? Jakich błędów staralibyście się uniknąć? Dziękuję za wszystkie wskasówki.

PS. Budynek warsztatu będzie budynkiem własnym więc koszta wynajmu odpadają.

Pozdrawiam serdecznie!

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Na co zwrócilibyście uwagę/zmienili kiedy to ponownie otwieralibyście/budowalibyście warsztat samochodowy?

Duzo szybciej otworzylbym warsztat mobilny, duzo szybciej kupil lawete i duzo szybciej mial kogos 24/7 obsadzonego na tym.
Duzo szybciej wszedlbym w robienie dla firm/flot i duzo szybciej ograniczyl prywatnych klientow.
Nie eksperymentowalbym juz z badaniem rynku i inwestycjami za wlasne pieniadze.
Duzo agresywniej podchodzilbym do pozyskiwania partnerow czy roznych umow.
I duzo szybciej korzystalbym z prawnikow i ksiegowych zamiast udawac ze sam sobie to ogarne.

robek997

Nowy
Punktów
0
Duzo szybciej otworzylbym warsztat mobilny, duzo szybciej kupil lawete i duzo szybciej mial kogos 24/7 obsadzonego na tym.
Duzo szybciej wszedlbym w robienie dla firm/flot i duzo szybciej ograniczyl prywatnych klientow.
Nie eksperymentowalbym juz z badaniem rynku i inwestycjami za wlasne pieniadze.
Duzo agresywniej podchodzilbym do pozyskiwania partnerow czy roznych umow.
I duzo szybciej korzystalbym z prawnikow i ksiegowych zamiast udawac ze sam sobie to ogarne.
Dziękuję pięknie! Bardzo wartoświowe uwagi. Doceniam!
Chodzi o to ze Twoim zdaniem nie ma sensu sie w to "bawić"? :)

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
No jeśli to lubisz to tak ,ale są łatwiejsze pieniądze na tym świecie ,robota nie jest łatwa ,problem jest z pracownikami ,siedzenie po godzinach i inwestycje bez końca

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Floty są fajne bo stale coś robisz ale robisz za psi pieniądz. Firmy ok ale zaś płatności ciągle w oczekiwaniu... Laweciarza zworzącego z miasta możesz miec ustawionego i opłaconego. Bez marudzącego pracownika a i niejednego. Z resztą się zgodzę..

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Jebuj mechaniką. Jak umiesz coś w hydraulikę i elektrykę (z podstawowym spawaniem) to idż zakładać piece lub pompy ciepła ludziom na kontrakcie.
Lepszy hajs i mniej pierdzielenia się ze zerwanymi śrubami i tłumaczenia się że auto przyjechało do warsztatu bez katalizatora...

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Floty są fajne bo stale coś robisz ale robisz za psi pieniądz. Firmy ok ale zaś płatności ciągle w oczekiwaniu... Laweciarza zworzącego z miasta możesz miec ustawionego i opłaconego. Bez marudzącego pracownika a i niejednego. Z resztą się zgodzę..

Z flotami się zgadzam, ale jak zatrudniasz ludzi to nie ma opcji - musisz jakos zapewnic te ciaglosc i stabilizacje, czy sie pali czy sie wali. I to dobre I dla Ciebie (presja) I dla tych ludzi ktorych zatrudniasz (bardzo wzgledne ale jednak "poczucie bezpieczenstwa")
Z firmami nie mam problemu, z prywatnymi ludzmi to juz roznie. Negocjacje jak na targu o pomidory, historie zycia I duzo "straconego" czasu na dogadzaniu. A na koniec dnia I tak nie wiesz tego czy wroci i czy jest w ogole zadowolony.
Laweciarz...no ok, ale wtedy tracisz mozliwosc prawdziwej wspolpracy np z ubezpieczalnia. Natomiast jak najbardziej jest to opcja. Zalezy w co mierzysz I jak to wyglada u Ciebie lokalnie. U mnie wieczny brak - mechanikow, warsztatow, laweciarzy.
Od od 3 lat coraz wiecej ludzi sie zwija dorabiac na czarno, bo niszcza ich koszty. Jak w Polsce zreszta, podobna sytuacja.
Jebuj mechaniką. Jak umiesz coś w hydraulikę i elektrykę (z podstawowym spawaniem) to idż zakładać piece lub pompy ciepła ludziom na kontrakcie.
Lepszy hajs i mniej pierdzielenia się ze zerwanymi śrubami i tłumaczenia się że auto przyjechało do warsztatu bez katalizatora...

Pomysl pewnie spoko, moze I tak nawet jest.
Tylko co to za rada dla kogos, kto chce zostac przedsiebiorca?
Na starcie mowisz "nie ma sensu zostawac przedsiebiorca" :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Na początek możesz być sam na 3 stanowiska. Nie ta część wkurzysz się idziesz do drugiego. Takie serwisowe rzeczy to szybki piniondz i małe ryzyko wtopy

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
I tak z perspektywy lat. Jeżeli nie wiesz ale to naprawdę nie wiesz to nie bierz takiej roboty. To samo po skończeniu. Tata mnie tego nauczył. Jeżeli nie jesteś pewien, że coś jest w 100% zrobione nie bierz kasy bo reklamacja Cię zajeb....ą.
Z tej drugiej opcji skorzystałem 2 razy i kilkaset razy odmówiłem naprawy

robek997

Nowy
Punktów
0
Hej! Dzięki wszytkim za opinie i uwagi. Są bardzo pomocne. Aktualnie jestem na etapie projektowym! Inwestycja w razie "w" zabezpeczona na przekształcenie w inny biznes w momencie kiedy mechanika by padła. Mam tutaj na myśli specyfikę projektu i budynku.

Aktualnie bardzo zaskoczyły mnie takie akcje jak szatnie czyste i brudne i milion toalet dla niepełnosprawnych, klientów, pracowników biurowych, borsuków, kun i jenotów. Jest ciekawie.

Dostałem informacje od architekta, że wymagane będę dwie szatnie, czysta i brudna, gdzie z czystej w samych portkach, albo i bez będzie się przechodzić do brudnej i na odwrót. Brzmi absurdalnie. Wyczytałem, że przy mechanice samochodowej wystarczy szatnia podstawowa (jedna) z ewentualnym podziałem na dwie szafki, tj czystą i brudną co jest wg mnie bardzo sensowne. Czy macie może z tym jakies doświadczenie? Jak to w końcu jest? Czy jest szansa, aby tego uniknąć (marnowanie miejsca)?. Kwestie toalety dla niepełnosprawnych już przełknąłem, ale te szatnie nie dają mi spokoju.

Dzięki jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom