• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wciągarka w warsztacie

colin578

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Koło
Witam. Mam taki pomysł, żeby zamontować na ścianie/ podłodze wciągarkę elektryczną, żeby wciągać nie odpalające samochody na warsztat, mam wjazd delikatnie pod górkę, a po deszczu zbiera się trochę błota i generalnie samemu wepchnąć auto graniczy z cudem. Czy ma ktoś coś takiego u siebie i zdaje to egzamin? Chodzi mi o to, czy nie wyrwę dziury w ścianie (ściany z betonu komórkowego 18cm) , myślę z tyłu za budynkiem dać jakąś belkę metalową, żeby rozłożyć trochę naprężenia. Drugie pytanie jak silną wyciągarkę bym potrzebował do osobówek.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Dolaczam się. Też się nad tym zastanawiam. Tylko ja jej potrzebuję ze względu na maglownice. Średnio jedną nawet dwie tygodniowo robię. Nawet we trzech ciężko wepchnąć czy wypchnac auto bez magla

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Bierzesz wyciągarkę taką jak montuje się np. na lawetach:), tam jest z 12-15m liny. Robisz stelaż, najlepiej z porządnego materiału, zalać w betonie lub zamontować na ścianie jak są porządne, na to montujesz wyciągarkę, podpinasz pod prąd, pilot w rekę i auto samo wjeżdża:D.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja bym kotwił w betonie/posadzce na kotwy chemiczne.

A jak na ścianie to śruby na wylot i stelaż dla rozłożenia sil.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
E tam, przesadzacie.
Ja zaczepiam o barek i jak cięższa fura wyciągnie mi go na warsztat to idzie pierwszy na tapetę... :p:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Zwykłą wciągarka 3-4t , 4 kotwy takie do podnośnika przetoczone na szczycie by złapać wciągarkę i jazda. Piękna sprawa jak umarlaka zrzucą przed warsztatem. Pierwsze aku z brzegu dobry zasilacz do kompletu i jazda. My często na warsztacie jesteśmy pojedynczo więc się przydaje.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Mam zamontowaną nisko przy podłodze na ścianie, sprawuje się bardzo dobrze. Wymieniłem linkę na 40 m. , oryginalna była dla mnie za krótka. Wciągam bez problemu nawet ciężkie terenówki. Na portalu Al...ro dałem 380 zł.

Załączniki

• Wciągarka.jpg
    Wciągarka.jpg
    442,4 KB · Wyświetleń: 82

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Witam,
mam zamontowaną taką wciągarkę na ścianie i z tego co pamiętam to śruby na wylot . Zwykły silnik 3 fazy do tego koło od starej maszyny do szycia :) i przekładnia ślimakowa nie wiem od czego :) ogólnie samoróbka taty ale działa. Trochę kłopot z "rozwijaniem" liny ale do środka ładnie wciąga fury.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja mam w druga stronę. I chytam sie słupa od furtki u sąsiada Mam elektryczna chyba 500 kg na zbloczu 1T

Tomaszek

Nowy
Punktów
0
Witam. Ja mam pod górkę i prog na wjeździe, a na dodatek czasem musimy wjechać na podnośnik najazdowy czterokolumnowy i we czterech jest naprawdę bardzo ciężko. Myślałem o takiej wciągarce 12v 8000lb to jest jakieś 3.6 t, ale lepszym rozwiązaniem byłaby wciągarka na 230v. Tylko nie mogę znaleźć naprawdę mocnej. Najmocniejsze jakie znalazłem to 1t na bloczku. Poradzi sobie?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
8000lb często widuję w terenówkach pokroju vitary, sam na jeepie mam 12000 i na własne oczy widziałem jak tego typu sprzęty wyciągają z błota wielkie patrole, na lawecie mam 12000 i chyba ze dwa razy się zapomniałem i wciągałem auta na biegu i na ręcznym :D według mnie 8000 to za dużo, zaraz poszukam bo widziałem fajną tabelę jaka siła jest potrzebna do wciągnięcia auta po betonie

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
Jak na złość znaleźć nie mogę, była to chyba instrukcja od jakiejś wyciągarki, ale pamiętam, że ruszenie samochodu po twardej nawierzchni to były jakieś śmieszne wartości rzędu 0,1-0,3 x waga auta.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Do szurania wozami z kołami, może troszkę blokującym hamulcem ale po twardym wyciągarki wcale nie muszą być horrendalnie mocne. Tak jak kolega wcześniej napisał, wielkie uciągi to do błota. Nawet mała z quada by dała radę. My mamy na 12v, akumulator na warsztacie zawsze jakiś się znajdzie więc nie widzę problemu by utrudniać sobie życie sprzętami na 220v.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Dokładnie. Wciągarka nie musi być mocna aby wciągać samochód na warsztat po w miarę płaskim , utwardzonym terenie. Ostatnio właśnie w takim celu kupiłem wciągarkę titanium winch 4500 lbs. W instrukcji napisane jest :
-twarda ( betonowa ) droga - siła niezbędna do ruszenia pojazdu jako ułamek całkowitej jego masy to 1/25 masy całkowitej
-trawa - 1/7
-bagno miękkie - 1/2 itd.
Są nawet wzory aby uwzględnić nachylenie terenu.
Ktoś mi powie, czy taka wciągarka musi być na sztywno przymocowana do jakiegoś podłoża np. na śruby czy powiedzmy za pomocą haka z kawałkiem liny. Potrzebuję aby wciągarkę przenosić w sumie na 3 stanowiska , stąd pomysł mocowania do ściany za pomocą kawałka liny i haka. Pewna osoba mówiła ,że mogą być problemy z nierównomiernym nawijaniem liny na bęben.
Czy zamocowanie do wciągarki takiej przystawki do równego nawijania ma sens przy obciążeniu ? Na pusto pewnie da radę.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
My montujemy na linie do różnych elementów w zależności od położenia auta na placu. Linę zawsze można odwinąć i nawinąć "na sucho" poprawnie.

Tomaszek

Nowy
Punktów
0
Mówię wam że we czterech mamy bardzo ciężko wepchnąć samochód który waży ok 2T na podnośnik 4kolumnowy więc musi to być mocna wciągarka. Mieliśmy taka mała do quadow Ale nie dawała rady na zboczu.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Może jak dam radę przed nowym rokiem założyć swoją o mocy 2050 kg czyli ok 4500 lbs to dam znać czy jest wystarczająca.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Odpaliłem swoją wciągarkę 4500 lbs. Zrobiłem do niej taką można powiedzieć ramę z blachy zbrojonej 6mm , waga spokojnie powyżej 30 kg.Od dołu z gumowymi poduszkami( aby się nie obijała) i łącze ją z punktem zaczepienia za pomocą kawałka liny holowniczej. Ogólnie po wciągnięciu 2 samochodów jestem zadowolony , samochodu 1,5 tony wręcz nie zauważa. Nawet przy ciągnięciu z dużego kąta line nawija w miarę równo. Obsługa za pomocą bezprzewodowego pilota siedząc sobie za kierownicą.
Kolejny "kamień z serca" spadł , bo nie zawsze jest z kim pchać . Jakiś czas temu dostawczaka dosłownie "świniowoza" z zapieczonymi hamulcami wpychałem na podnośnik koparką.

Do góry Bottom