• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wciśniecie tulei wahacza tył Seicento (Porada)

Muciek

Nowy
Punktów
0
Witam. Chciałbym wymienić z tyłu tuleje wahacza w seicento i tak się zastanawiałem jak by tuleje włożyć do zamrażarki np na noc a na drugi dzień podgrzać gniazdo opalarką elektryczną, czy takie coś by poradziło z włożeniem tulei zaraz po nagrzaniu?, i czy nie uszkodzi tulei gumowej?, jak tuleja by weszła to szybko bym włożył do lodowatej wody na parę minut, proszę o poradę. Pozdrawiam.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ogolnie to do takich prac sa odpowiednie narzedzia...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Panie,..metoda "ciepło/zimno" stosowane jest raczej tam gdzie pasowanie jest no niewiem bardziej precyzyjne...np.łożyska w gniazdo aluminiowe karteru ( wsk m06 np.)
Do tulei w wahacz to wystarczy raczej prasa..jak masz to na wierzchu,a w sejku to tam nie ma belki? Jak jest belka to wyciągniesz ją przez flanszki i śrube.
Automatyczne połączenie postów:

Ogolnie to do takich prac sa odpowiednie narzedzia...
Podstawa:D

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
A nie myślałeś żeby oddać na pobliski warsztat? Za "flaszke" pewnie bez problemu mechanior Ci to wprasuje.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Nie auto, zdemontowane wahacze czy co to tam ma i tuleje. Kiedyś gościu podjechał czy mu wprasuje tuleje, dla mnie bez problemu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Seicento ma wahacze

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
No tak,ma wahacze .ale te wahacze są na takiej belce...tył beeelkooo sejko wahaczowy:D

Jacek dziurka11

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Puławy
Tam jest belka i na tulejach wachacze. Oddaj kolego do mechanika bo sobie roboty narobisz. Tuleje trzeba założyć na samochodzie bo wątpię że ci się przewody hamulcowe odkręcą

Muciek

Nowy
Punktów
0
Ogólnie to cały tył będzie robiony, przewody hamulcowe już urwane i odkręcone :), wahacze wyciągnięte środek tulei rozwierciłem i wybiłem a ścianki tulejek metalowe brzeszczotem potraktowałem i prawie same wyszły, gniazda już mam oczyszczone, myślałem jeszcze o takim ściągaczu śrubowym z łożyskami zda to egzamin do samego wprasowania?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547

Załączniki

• 1670022070234.png
    1670022070234.png
    3,4 MB · Wyświetleń: 0

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ogólnie to cały tył będzie robiony, przewody hamulcowe już urwane i odkręcone :), wahacze wyciągnięte środek tulei rozwierciłem i wybiłem a ścianki tulejek metalowe brzeszczotem potraktowałem i prawie same wyszły, gniazda już mam oczyszczone, myślałem jeszcze o takim ściągaczu śrubowym z łożyskami zda to egzamin do samego wprasowania?
Pewnie się nieźle spociles na tym brzeszczocie...

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Jak zamrozisz to na pewno lżej wejdzie i mniej się zmęczysz, ale bez tego też da radę.
Taki zestaw ściągaczy ładny i uniwersalny ale jak ma być na jedną robotę można użyć nawet narzędzi ze złomu:
Najlepsze narzędzie do demontażu tulei z zaostrzonego starego pręta zbrojeniowego :D

Muciek

Nowy
Punktów
0
Na tym filmie coś mu lekko ta tuleja weszła, do połowy bez niczego :D, jednak pany dam to na warsztat dziś dzwoniłem do jednego gość powiedział żeby przywieźć i bez problemu wprasuje, jak powiedziałem że tuleje wyjęte to mówił że za samo wprasowanie inna cena już. Dam znać w następnej odpowiedzi ile taka naprawa w warsztacie, dzięki za każdą podpowiedz.

Do góry Bottom