• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Weryfikacja połączeń głośnikowych w Audi Chorus 2DIN w Audi

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Witam,
mam nadzieję,że w dobrym dziale napisałem.....
Generalnie w radiu jak wyżej chciałem odpiąć wtyczkę/kostkę, która łączy głośniki auta z radiem bez odpinania zasilania radia (kod mi gdzieś wcięło, więc potencjalnie mogłoby wołać pin, choć radio jest od nowości w aucie i słyszałem, że wtedy po odłączeniu i podłączeniu zasilania nie "woła" kodu, ale nie sprawdzałem, więc wolę nie ryzykować....)
Na podstawie poniższego linku do radia jakie mam moglibyście mi napisać, która część gniazda/wtyczka górna z bezpiecznikiem czy dolna to połączenia głośnikowe (trzecia fotka)
Co prawda na drugim zdjęciu jest jakimiś symbolami to opisane, ale nie potrafię na pewniaka to zweryfikować.
Dzięki za pomoc.
:)

Link:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
571
Miasto
Częstochowa
Witam,
mam nadzieję,że w dobrym dziale napisałem.....
Generalnie w radiu jak wyżej chciałem odpiąć wtyczkę/kostkę, która łączy głośniki auta z radiem bez odpinania zasilania radia (kod mi gdzieś wcięło, więc potencjalnie mogłoby wołać pin, choć radio jest od nowości w aucie i słyszałem, że wtedy po odłączeniu i podłączeniu zasilania nie "woła" kodu, ale nie sprawdzałem, więc wolę nie ryzykować....)
Na podstawie poniższego linku do radia jakie mam moglibyście mi napisać, która część gniazda/wtyczka górna z bezpiecznikiem czy dolna to połączenia głośnikowe (trzecia fotka)
Co prawda na drugim zdjęciu jest jakimiś symbolami to opisane, ale nie potrafię na pewniaka to zweryfikować.
Dzięki za pomoc.
:)

Link:
Bez tytułu.jpg
To jest od głośników, zaznaczone

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1371
to złącze nazywa się ISO 2 lub quadlock
jest "rozwinięciem" starszego ISO. dołożono małe piny do dodatkowych funkcji radia i komunikacji a 2 wtyczki po 8 pinów zostały. dodatkowo upchnięto to w jedną obudowę i dodano zatrzask.

wpisz w google: iso radio schemat :)

1742584754277.png
co ważne: niektóre samochody mają odwrócone zasilania: stały plus i plus po stacyjce. radia co prawda nie spalisz, ale będzie gubić zapisane ustawienia lub tylko włączać się z kluczykiem.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
571
Miasto
Częstochowa
jest "rozwinięciem" starszego ISO. dołożono małe piny do dodatkowych funkcji radia i komunikacji a 2 wtyczki po 8 pinów zostały. dodatkowo upchnięto to w jedną obudowę i dodano zatrzask.

Wyświetl załącznik 56205
co ważne: niektóre samochody mają odwrócone zasilania: stały plus i plus po stacyjce. radia co prawda nie spalisz, ale będzie gubić zapisane ustawienia lub tylko włączać się z kluczykiem.
Tu przedstawiłeś standardowe złącze iso. Jego ma radio inny układ jak i połączenia

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
571
Miasto
Częstochowa

Wyświetl załącznik 56205
A gdzie w tym połączeniu masz cana? to jest standardowa wstyczka, a audi masz Cana na złączu A a tu brak, Kosta iso kostce nie równa, pinny są poodwracane a czasem w innych modelach Cana brak lub can jest wyżej po za złaczami A i B (Tam gdzie w tym modelu jest konektorki z funkcjami telefonu), To co wyżej przestawiłeś (adapter ISO) a kostka widać dużą różnice, bo to adapter do innego modelu a kostka iso jest jedną wielka kostka ze złączami telefonu, nawigacji i innych funkcji zabezpieczoną blokadą zamkową w tej kostce.

Do góry Bottom