• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wielomarkowy warsztat czy jedna marka ?

lukasz0483r

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam wszystkich.
Chciałbym Was podpytać o opinię.
Pracuję jako mechanik 4 lata, więc doświadczenie jakieś jest. Robię rozrządy, sprzęgła, hamulce, zawieszenia, diagnostykę. Jestem w miarę samodzielny, ale zdarzają się tematy, gdzie muszę skorzystać z doświadczenia starszego mechanika, zwłaszcza przy układach CR lub diagnostyce.
1. Na dniach będę się wyprowadzał z mojego miasta i pomyślałem o otworzeniu własnego warsztatu. Co sądzicie, iść dalej na etat, zdobyć jeszcze parę lat doświadczenia i wtedy pójść na swoje czy też owe doświadczenie zdobywać już na swoim budując już swój serwis ?
2. Zastanawiałem się nad specjalizacją w danej marce. Plus tego taki, że robi się takie auta znacznie szybciej, bo przecież robi się tylko jedną i tą samą markę (na swoich już utartych patentach), występuje powtarzalność usterek itd. Minusem to, że ogranicza się grono klientów tylko do jednej marki, a na początku działalności może być mało tych klientów. A do tego jeszcze sam bym musiał się ostro podciągnąć w danej marce, bo dotąd robiłem wszystkie, co wjechało na warsztat.

Proszę o sugestie. Dzięki.
Pozdrawiam.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2065
Miasto
Kaczory
Moim zdaniem zalezy od lokalnego rynku.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Rób co chcesz. Najważniejsze pytanie czy będziesz/znajdziesz klientów na to co chcesz robić/oferować.
Najczęściej warsztatu ze specjalizacja danej marki w mojej okolicy wywodzą się z tego, że pracowali dłuższy czas w salonie danej marki.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Po czterech latach jesteś w podstawówce , po 10 -ciu ukończysz zawodówkę , wtedy możesz przejść na swoje. Wszystkie marki, przy jednej
zarobisz na chleb.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1505
moim zdaniem:
- jak jesteś w dużym mieście i jest dużo samochodów, klientów możesz się specjalizować
- mała wiocha, do tego 100 samochodów w promieniu 10 kilometrów: robisz wszystko

CubeBonus

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Kraków
Moim zdaniem, szkolenia branżowe i robienie wszystkiego by zostać głównym mechanikiem w warsztacie w którym pracuje 5 i więcej mechaników. Nie interesuje cię nic po za wypłatą, a na lewo po powrocie do domu możesz machnąć jedna fuchę na dwa dni. Obecnie otwierając firmę na głowie BDO, Skarbówka, kasy online, ZUS, za rok wchodzi rządowy program e faktur, klienci i praca tak naprawdę 24h. A etat tylko 8h w domu na lewo sprzęgło w passacie za 600zl zarobek na częściach kupionych na firmę w której pracujesz i brak konieczności spełnia jakichkolwie wymogów.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
548
"A etat tylko 8h w domu na lewo sprzęgło w passacie za 600zl zarobek na częściach kupionych na firmę w której pracujesz i brak konieczności spełnia jakichkolwie wymogów."
Jakaś bańka oleju na lewo, po kilku samochodach?
Paliwa chyba z litra da radę upuścić, jak się ważą losy warsztatu, być albo nie być, przetrwać?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
424
Miasto
Świdnica
Moim zdaniem sam na siebie nie zarobisz. Powód? Nie jestes jeszcze mechanikiem. 4 lata to nic. Jak sam mowisz masz nawet problemy z cr wiec o czym tu mowić.

lukasz0483r

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ja widzę to tak:
1. Otwieram i pracuję sam 2-3 miesiące robiąc i oferując to co umiem. Wiem, że moje 4 lata to dość mało.
2. Zatrudniam 1 mechanika bardzo doświadczonego oferując już szerszy zakres usług i uczę się też od niego. Do tego szkolenia techniczne.
3. Zatrudniam 2 mechanika mającego specjalizacje w danej marce lub dwóch. Uczę się od niego danej marki, różnych myków.
4. Powoli ukierunkowuje się na specjalizację w danej marce, ale jeszcze nie rezygnuję z innych, póki nie będą przeważać klienci z autami marki, której wybrałem jako specjalizację.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
A gdzie się wyprowadzasz? Naszynach rolniczych idzie zarobić. Jak pójdziesz w jedną markę to zanim wieści się rozniesie to Ty zbankrutujesz

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Czy prowadziłeś już kiedyś jakakolwiek działalność i masz doświadczenie w zatrudnianiu kogokolwiek?

Jeżeli chcesz zatrudniać personel, który ma 4 na 5 gwiazdek, a sam masz 2 na 5 to musisz być silny psychicznie i zasuwać na wysokościlamperii, inaczej to się nie uda.

Przychylam się do tego co napisał Sławek, ale jak na moje próbuj. Szanse, że to się uda są, zwłaszcza jeżeli masz determinacje. Jeżeli się nie uda to przynajmniej będziesz miał realne dane z których możesz wyciągać wnioski i przede wszystkim spróbowałeś.

No i jeszcze jedno: prowadzić warsztat a być mechanikiem w warsztacie to nie ta sama praca. Mechanikiem mozesz być miernym lub średnim, ale przedsiębiorca dobrym i w tym odnajdywać się lepiej. Działaj.

Z życzeniami trafnych decyzji
To mówiłem ja, lalek

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
2. Zatrudniam 1 mechanika bardzo doświadczonego oferując już szerszy zakres usług i uczę się też od niego. Do tego szkolenia techniczne.
3. Zatrudniam 2 mechanika mającego specjalizacje w danej marce lub dwóch. Uczę się od niego danej marki, różnych myków.
Dobrze musiałeś się zjarać jak ci takie pomysły zrodziły się w głowie...:D
Chyba nie bardzo się orientujesz ile taki mechanik inkasuje za usługę... o ile takiego znajdziesz...:D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
Co straszycie chłopaka. Każdy z nas zaczynał od zera. Dupa będzie boleć ale jak pojawiają się pieniążki w sejfie to jakoś tak mniej dupa boli.
Pisze mi Teraz taka polska niemka, że dwa lata temu zadym zrobiła jak Ch. Okazało się, że są gorsze paproki odemnie. Już szuka jak by się tu wcisnąć na naprawę Q5. Z góry jej napisałem stawka godzinowa 250 zł

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
548
Czyli paprok jesteś, ale z tych lepszych....paproków
Automatyczne połączenie postów:

: )))

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
Chłopie jaka tu była zadyma. Po wszystkim wysłałem jej swoje żółte papiery i napisałem, jeszcze raz i zębów będziesz szukać w rowie. Kobiet nie bije ale ty wyglądasz jak chłop

lukasz0483r

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Dziękuję wszystkim za opinie.
Wyprowadzam się do Wrocławia. W maszyny rolnicze mnie nie ciągnie mimo, że może jest tam duży pieniądz, ale chcę robić to co lubię.

W zasadzie decyzję już podjąłem. Idę na swoje. Nie chce tracić już więcej czasu zdobywając doświadczenie u kogoś. Wolę to robić na swoim budując już swój biznes.

Wiem, że łatwo nie będzie. Ale znam kilka serwisów, gdzie właściciel zaczynał od "kierownikowania" zatrudnionym przez niego mechanikom, a sam nic nie grzebał przy autach i jakoś to hula. Więc chyba się da.

Prosiłbym jeszcze o opinie kolegów, którzy prowadzą serwis o specjalizacji danej marki. Jak oni zaczynali, jakie widzą tego wady, zalety.
Dziękuję.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
We Wrocku jedna marka ok, problem z własną działalnością i zatrudnianiem pracowników to na dziś koszmar, bardzo duże wymagania organizacyjno prawne i przepisy dotyczące warunków dla zatrudnionych masakra. ZUS, PIP, OCHRONA ŚRODOWISKA, SANEPID, UDT nie piszę więcej, zeby się ni pastwic nad Tobą. Choć znam takich, którzy w tych warunkach działają z powodzeniem. Problemem są przepisy- kaganiec. Jest nadzieja, że wybory coś zmienią i nowa władza zmieni przepisy na zbliżone do " ustawy Wilczka " czyli odpuści. W przeciwnym razie cieńko widzę prowadzenie własnej działalności i zatrudnianie pracowników. Socjal jest przerazaĵcy i demotywujący , 4 dni pracy 35 urlopu, nie piszę więcej bo po co podnosić sobie ciśnienie na wieczór. Może jak masz 25 lat i zapał i energię to dasz radę czego Ci serdecznie życzę.

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
424
Miasto
Świdnica
Fajny program. Taki z cyklu bajki z mchu i paproci. Nie wiesz chyba ile kosztuje miesiecznie dobry pracownik a ty juz o dwoch marzysz

Do góry Bottom