• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

witam ,mam kłopot z mazdą 6 2.0 benzyna 2008

strzelec59

Nowy
Punktów
1
Miasto
łomża
na desce rozdzielczej pojawiła się "dyskoteka " . zapaliły się wszystkie kontrolki : akumulator , abs , wspomaganie , airbag , check engin , nie pokazuje temperatury silnika ,brak wskazania obrotów i prędkości ,nie pokazuje działania kierunkowskazów chociaż pracują ,nie działa wspomaganie kierownicy ,wariuje nawiew powietrza , silnik pracuje normalnie i gdyby nie brak wspomagania to by się dało jezdzić .po podłączeniu do komputera diagnostycznego wyświetla komunikat że nie może się połączyć z centralą sterująca , łaczy się jedynie z deską rozdzielczą , akumulator jest nowy , ładowanie jest ok .czy ktoś moze spotkał się z takim problemem , czy ktoś posiada może schemat instalacji elektrycznej do tego modelu mazdy .

r1obert

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Łódz
ecohosting.io
Miałem coś podobnego, twardy reset wystarczył. Odłącz akumulator na godzinę, potem włącz silnik część choinki powinna zniknąć. Po przejechaniu 50-100 km, wszystko powinno wrócić do normy. Jeśli to nie pomoże, posprawdzaj połączenia na poszczególnych wiązkach..

strzelec59

Nowy
Punktów
1
Miasto
łomża
dzięki za podpowiedz .robiłem co sugerujesz lecz to nie pomogło .czy wspomaganie też ci wysiadło ? .wertuje teraz schematy ,może coś znajdę .według komputera diagnostycznego brak jest komunikacji na szybkiej sieci CAN .

strzelec59

Nowy
Punktów
1
Miasto
łomża
badanie było robione profesjonalnym sprzętem a nie jakimś garażowym .z analizy schematów wynika że jest brak komunikacji między body komputerem a deską rozdzielczą realizowaną szybką siecią CAN .sygnały tej sieci są rozdzielane na jednym złączu ,które jest głęboko schowane za centralną konsolą .z tamtąd też jest połączenie do gniazda diagnostycznego .wolna sieć CAN jest między deską rozdzielczą a gniazdem diagnostycznym OBD i innymi centralkami jak np. centralny zamek gdzie nie jest wymagana duża prędkość wymiany danych .tak więc czeka mnie trochę rozbierania plastików . obydwie sieci występują na gniezdzie diagnostycznym ale niestety HS CAN jest niedostępna a ona realizuje komunikację między wszystkimi najważniejszymi centralkami .

strzelec59

Nowy
Punktów
1
Miasto
łomża
no i zrobione . wkrętak , WD 40 i multimetr wystarczyły . lekko zaśniedział jeden pin w złączu w body computerze .

Do góry Bottom