• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam wszystkich . Mam prawdopodobnie do Naprawy sterownik silnika od opla Zafiry A 1,8 16V.

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Opel Zafira A 99r 1,8 16v 115km , X18XE1 . Ogólnie problem jest taki , że Silnik szarpie i czasem jak by na jeden cylinder nie chodził . Jak się jedzie to w przedziale obrotów od 1000 do 3000 szarpi i nie ma mocy . Błędy to : PO500 -Czujnik prędkości własnej pojazdu . PO130 : Sonda lambda 1 , błąd w układzie elektrycznym . Gość Wymienił sondę na nową oryginalną GM . Zamieniał cewki na jakieś używane , ale bez zmian . Wymienił zawór EGR , bo był zatarty , ale dalej bez poprawy . Świece wymienione i Kompresja na wszystkich w normie . Przewody i przejścia po sprawdzane i wygląda że ok . Doczytałem w HGS DACIE że Awaryjne są Sterowniki Silnika . Co Koledzy NA to ? Czy ktoś podejmie się naprawy takiego sterownika ? Ogłaszają się na Allegro że naprawiają ?....................

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
jak uszkodzenie softowe co często się zdarza ze ten simtec tak siada to nic nie zrobisz.
Moge się tym zajac.A pozatym mam takie ecu sprawne po naprawie do takiego wozu,przetestowane działa 100%,wiec jak chcesz na podstawke celem posatwienia diagnozy mogę wydzierżawić.
Potrzebny byłby tylko eprom z niego.A najlepiej to podpisz sobie avatar skad jesteś,bedzie łatwiej.
W sprawie ecu dzwon.

Do góry Bottom