• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Woda w misce olejowej

Master11

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich :D
jestem tu nowy i szukam pewnej podpowiedzi..
Mianowicie mam land rovera freelandera silnik 1,8 benzyna i dwa lata temu poszła uszczelka pod głowica woda zaczęła dostawać się do oleju, przy jechaniu dostawał wysokiej temperatury...
auto zostało postawione w garażu i zapomniane do dziś :D
teraz moje pytanie brzmi tak:
czy pozostawiony olej z woda w misce olejowej mógł spowodować korozje lub rdze??
czy warto wymienić tylko uszczelkę i spokojnie jeździć czy lepiej cały silnik wymienić???

z góry dzięki za info....
pozdrawiam

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ponieważ nie wiadomo ile wody dostało się do miski olejowej, to przed wymianą uszczelki pod głowicą i wymianą oleju bym nie uruchamiał silnika, by pompa olejowa nie zassała z dna miski wody do kanałów olejowych. Też uważam, że nie powinno się nic stać, ponieważ woda była na dnie miski i była przykryta warstwą oleju. W skrajnym przypadku mogły zardzewieć pierścienie w miejscu przeciekania wody przez tłok do miski. Trzeba wykręcić świece i ręką kluczem powoli obrócić wał korbowy. Jak coś przyrdzewiało, to wyczujesz to miejsce.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Mar3k

Nowy
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
Może być jeszcze taki przypadek że pierścienie się zapiekły w rowkach tłoka, a to się da sprawdzić tylko po wyjęciu tłoków. Znam to z autopsji. Nawet ciśnienie sprężania było OK. Naprawiałem silnik po powodzi, który "napił się" trochę wody przez dolot. Tym bardziej że dwa lata stał samotnie opuszczony.
Ja bym najpierw zdjął miskę olejową, odkręcił głowice, sprawdził tłoki, poskładał do kupy i jazda - no chyba że chcesz pozbyć, to daj znać, chętnie przygarnę.

max1_1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
SWORDS/IRLANDIA
kochane rovery przerobiłem ich tu kilka i tak z autopsji,jak ściągniesz głowice sprawdź poziom szklanek ponieważ lubią osiadać a z takimi uszczelka nie pochodzi ci zbyt długo.Na dole szklanki jest miedziany pierścień uszczelniający.proponuje w razie potrzeby dołożyć jeden czy dwa,albo splanować blok.Jeszcze jedna spawa z tego silnika w kolektorze ssącym jest króciec do wężyka odpowietrzającego czyli idącego do zbiorniczka wyrównawczego proponuje usunąć z niego kulkę .Dlaczego?ponieważ zachodzi osadem z bloku i traci drożność,nie przeszkadza to do momentu gdy z jakiegoś powodu spuszcza się płyn po ponownym zalaniu głowica ma poduszkę powietrzną a czujnik temperatury jest w takim miejscu że nie wychwytuje wzrostu temperatury

Do góry Bottom