• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wsad do sterownika Airbag audi A6 C5

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
13400
Punktów
2564
Wiek
39
Miasto
PZ
Cześć koledzy w moim ałdi nr4 świeci się kontrolka jaśków, błąd pamięci wewnętrznej i airbag kierowcy, prawdopodobnie wysypał się wsad po odpięciu taśmy i postoju auta bez prądu, już się do tego dobrałem
16428513919654143201142062994589.jpg IMG_20220122_123109.jpg
16428514557671301524477479065331.jpg
 

MIKUr1

SuperMechanior
Dołączył
30.12.2020
Postów
842
Punktów
182
Wiek
31
Miasto
Okolice Krakowa
Nie wydaje mi się, żeby się tak pamięć wysypała. Tam jest CR16, masz to w ogóle czym odczytać?
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
13400
Punktów
2564
Wiek
39
Miasto
PZ
Nie wydaje mi się, żeby się tak pamięć wysypała. Tam jest CR16, masz to w ogóle czym odczytać?
Dlaczego się tobie tak wydaje? Nie wiem czy mam czym, przy czasie sprawdzę czy wellon to ruszy
 

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.02.2015
Postów
2943
Porady
1
Punktów
546
Wiek
57
Miasto
WLKP
Mówisz i masz.
 

Załączniki

  • 4B0 959 655G.rar
    932 bytes · Wyświetleń: 4

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.02.2016
Postów
2954
Punktów
846
Wiek
30
Te sterowniki wysypują się same z siebie. Miałem kilka przypadków gdzie bez żadnej ingerencji umarły
 

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.02.2015
Postów
2943
Porady
1
Punktów
546
Wiek
57
Miasto
WLKP
Jezeli klijent przynosi ci do naprawy za co mozesz z powodzeniem powiedziec minimum 100 zeta to chyba mu nie powiesz zeby go wyrzucił i kupił za 15 zeta.
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
13400
Punktów
2564
Wiek
39
Miasto
PZ
Czy one nie sa warte co kilo schabu w biedronce?
Z 15zl?
Właśnie takie mam obserwowane za 15-40 zł, problem z tym że mają inne końcówki
https://allegro.pl/oferta/sensor-airbag-poduszek-audi-a6-c5-2-8-v6-97-01-8689880581
Screenshot_20220123-111353.jpeg
Dokładnie takie jak ja mam kosztują 180 zł :D
Automatyczne połączenie postów:

Któraś wersja Wellona to czyta? Ja się dowiem jutro czy vp390 ma to na liście a jeśli nie to chyba będę chciał zakupić odpowiednią wersję tak dla zabawy :)
 

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.02.2015
Postów
2943
Porady
1
Punktów
546
Wiek
57
Miasto
WLKP
Cisza ze strony własciciela.
 

MIKUr1

SuperMechanior
Dołączył
30.12.2020
Postów
842
Punktów
182
Wiek
31
Miasto
Okolice Krakowa
Ori to np. na stronie Atomis, ale wątpię czy będziesz chciał wyskoczyć ponad 11k za sprzęt ze wszystkimi autoryzacjami. Klony to ali albo alle. Ewentualnie ja gdzieś miałem w szafie jednego ryżowego, którym kiedyś działałem i generalnie robił robotę.
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
13400
Punktów
2564
Wiek
39
Miasto
PZ
Także dla zainteresowanych uaktualniam postępy prac, kupiłem od kolegi Xproga ale narazie położyłem go na półce obok innych narzędzi :D
Ogólnie rozwiązanie tematu nie jest proste, koszt części zamiennych w moim przypadku to 45.91 zł za sterownik+ sensory uderzenia bocznego
IMG_20220206_133930.jpg
To najtańsza opcja i chyba najbardziej bezawaryjne rozwiązanie, aczkolwiek bardzo pracochłonne, bo trzeba było rozebrać tunel środkowy i deskę aby wymienić sterownik, jeszcze mnie czeka demontaż przednich foteli, bo pod nimi znajdują się sensory, trzeba je wymienić na nowsze bo ze starymi nie gada poliftowy ster, mniej pracochłonna opcja to wymiana elektroniki na inną o tych samych numerach albo innych ale przed liftem, chociaż moim zdaniem to mało opłacalne (koszt 130-180 zł) i ryzykowne bo one często się psują ;)
Trzecia opcja to fleszowanie elektroniki SRS po linii K ale to trzeba było próbować przed demontażem deski...
Także chyba wezmę się za to w sobotę, przy okazji odkurze ten poniemiecki bałagan
Automatyczne połączenie postów:

I jeszcze jedna istotna informacja, trzeba było zmienić kodowanie elektroniki z 606 na 106 przy użyciu ODISa, vcds-em nie wiedziałem wogole jak do tego się zabrać bo ster nie chciał wcale przyjąć nowego kodowania
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
13400
Punktów
2564
Wiek
39
Miasto
PZ
Carprogiem to robiłem. Tylko na stole bo po linii k z obd2 nie chcialo mi pociągnąć
To w sumie lepiej wymienić sterownik bo i tak w cholerę roboty żeby go wyjąć
Automatyczne połączenie postów:

Kto to teraz złoży? :D nie pamiętam co gdzie było
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
13400
Punktów
2564
Wiek
39
Miasto
PZ
Tak że tak panowie i panie :) temat poduszek uważam za zamknięty, dziś zamontowałem sterownik i sensory uderzenia bocznego i nareszcie na budziku nie ma żadnych kontrolek świecących na stałe
IMG_20220212_195244.jpg
Tutaj były umieszczone czujniki
IMG_20220212_113351.jpg
A teraz są tutaj
IMG_20220212_140216.jpg
Trochę druciarstwo :D ale prowizorki działają najlepiej, odnośnie czujników dosyć istotna informacja, trzeba zmienić polaryzację we wtyczce, fizycznie pasuje P&P ale kabelki są na odwrót no i co poza tym? Oczywiście trzeba było zdemontować fotele co defacto jest łatwiej niż w a4 b5, przy okazji odkurzyłem podłogę i znalazłem kilka Euro
IMG_20220212_194327.jpg
A to obok to śrubki które mi zostały :D ch... wie od czego były ale widocznie niepotrzebne
 
Do góry Bottom