• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyciąg z piaskarki kabinowej

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
19
Chcę zrobić wyciąg do piaskarki kabinowej. Kiedyś zrobiłem na szybko wyciąg z wentylatorów chłodnic na 12V i słabo sobie radzą. Po chwili piaskowania ( używam korundu ) prawie nic nie widać. W styczniu mam zawsze mniej pracy, dlatego chce ulepszyć wyciąg.
Ma ktoś " profesjonalny " wyciąg i pochwali się jak to dokładnie wygląda?
W tej chwili mam:
- wyciąg wentylatory 12V
- średnica rury do filtra 110mm
- filtr filtron am480
Wszystko zamknięte w jednej "szafie"
- obieg powietrza jest otwarty
- wlot świeżego powietrza do kabiny piaskarki przez regulowaną klapkę.
- do kabiny mam podłączoną piaskarkę syfonową oraz zwykły pistolet. Dysza 5 albo 6

Jakiś czas temu miałem okazję przetestować piaskarkę w firmie, która zajmuje się naprawą rozruszników, alternatorów itp. Również sami budowali wyciąg. Ich wyciąg oparty był na wentylatorze promieniowym, dwóch filtrach am480, systemie oczyszczania ciśnieniowo filtra i ( uwaga ) obiegu zamkniętym powietrza, nie używali cyklonu. Fajnie to działało tylko oni bazowali na szkiełku i robili dosyć czyste elementy ( obudowy alternatorów itp. ). Nie wiem jak to się sprawdzi przy zaciskach, jarzmach i innych bardziej skorodowanych częściach. Ta firma już nie istnieje, sprzętu już nie ma. Nie mam możliwości sprawdzenia średnicy rur, mocy wentylatora i innych "patentów".

Ma ktoś coś takiego? Jak to się sprawdza ?

Chcę podejść raz do tematu, zrobić dobrze i zapomnieć, a w tej chwili nawet nie wiem jak mocny wentylator promieniowy kupić.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3302
Miasto
PZ
Ja mam filtr od fiata Ducato, nie ma problemu żeby widzieć co się dzieje, jedynie problem z oświetleniem szybę trzeba co jakiś czas wymieniać, z drugiej strony filtra miałem swego czasu podłączony wentylator ale w sumie jest zbędny bo powietrze z pistoletu samo pcha przez filtr więc nie trzeba dodatkowo go zaciągać

mati64

Początkujący
Punktów
1
Miasto
piła
W swojej piaskarni mam cyklon wraz z wentylatorem do tego filtr założony na wylocie działa aczkolwiek na swoja powierzchnie garażu muszę zastosować większy wentylator

Do góry Bottom