• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana świec żarowych, silniki HDI PSA jak najłatwiej?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
312
Panowie ,czy ktoś ma jakiś sprawdzony i w miarę udany sposób na wymianę świec żarowych w tych silnikach , robiłem ostatnio takie wymiany , 2 jednakowe auta peugeot 307 jeden kombi a drugi kruciak , no i silniki w jednym 2.0 HDI 136 km a w drugim 2.0 HDI i 110 km . Wymiany świec żarowych to jakieś nieporozumienie . Testowałem najpierw na tym 136 km podejście od góry ,wszystko rozebrałem ,demontaż chłodnicy EGR i samego EGR i dopiero przez jakieś udziwnione przegubiki i przejściówki udało się ale trochę to trwało . Drugi był ten 110KM no o i żeby sprawdzić czy jest lepszy sposób to podparlem silnik odkręciłem łapy i silnik na maca w przód ,zrobiło się więcej miejsca ,może nie było dużo łatwiej ale nie umorsdowalem się z tym tak bardzo jak w poprzednim .

Może macie lepsze rozwiązania na nie ? Jakieś pomysły ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
814
Miasto
Gdańsk
wyciągam co trzeba i nie ruszam silnika. Oczy na końcu palców czyli wrodzona umiejętność widzenia opuszkami palców przydaje się przy tych wymianach...

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
312
Tak ,to prawda ,, oczopalce'' to narząd który jest potrzebny przy tym . :)

Krystian10

Nowy
Punktów
1
Ja wyjmowałem chlodniczke i egr i w miarę było miejsca wszystko z lusterkiem i na macanego ale nie ma tragedii. Oczywiście cala robota lezac albo klękając na silniku .

Makimuss

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
7
Miasto
Zachpom
czasami trafi się bonus z napuchnientym żarnikiem wtedy jest radość . podszybie egr, chłodnica i jazda oczopalce wymagane

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Jeden z moich kolegów po rozstaniu z żoną (też) powiedział że lepiej i spokojniej mu się żyje .

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
312
W sumie to ona mnie odprawiła. ale dzieki temu jest spokój....Bosze!!
Tyle razy mi powtarzano nie żeń się ,daj spokój po co się wiązać na stałe ... I wiecie co po 5 latach małżeństwa stwierdzam iz oni wszyscy mieli rację :)

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
To różni mądrego od głupiego, mądry uczy się na cudzych błędach i nie wiąże się z kobietą.

Do góry Bottom