• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana belki zderzaka tył odkształcenie do 10 mm na odcinku do 20 cm

kmk

Nowy
Punktów
0
Z praktyki blacharzy i z pkt widzenia bezpieczestwa przy kolejnych kolizjach - czy wymieniac takie wgniecenie w kierunku kabiny po najechaniu przez 1.5 t auto z tylu?
Wymiana belki zderzaka tył odkształcenie do 10 mm na odcinku do 20 cm

4

z Toyoty 3 latki to szare brudne to wosk anty korozja

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1505
Z praktyki blacharzy
z praktyki to walić to: przyjdzie zderzak i zakryje

z pkt widzenia bezpieczestwa przy kolejnych kolizjach
w teorii wszystkie uszkodzone elementy należy wymienić

na zdjęciach nic wielkiego nie widzę, no może troche wygięty brzeg. ja podszedłbym do sprawy ekonomicznie i zostawił.

robisz to sam, czy u mechanika? na ubezpieczalnie? bezgotówkowo czy za kasę?

kmk

Nowy
Punktów
0
robisz to sam, czy u mechanika? na ubezpieczalnie? bezgotówkowo czy za kasę?

jak brzeg - ta czesc gdzie jest kreska narysowana jest wygieta do kabiny do 1 cm zalezy z ktorej strony na oko widac ze jest prawa krzywa..

bedzie z OC sprawcy, wlasnie chce zobaczyc jak to bedzie , czy bezpiosrednie BLS czy tez gotowka do reki jak licza...

wymiana palstykowegfo zderzaka to nie problem - kjuz nieraz odkrecalem przy konserwacji woskiem auta,

zas przy belce - tutaj widze sruby i zabeczpienie antykorozyjne, nie wiem czy zgrzew jakis czy klej jest pod spodem, ewentualnei jak bedzie duzo mieszania to do Aso dam,

jezcze te 2 mocowania plastyk zderzaka z prawej sa wygiete - tez nie wiem czy naprostowane nie pekna...

inna sprawa, ze przy szacuje ok 20 30 kmh w momencie uderzenia a moze i wiecej - nie wiem ??
jak z baterią hybrydowa - moge sobie komputerem sprawdzic czy prady OK, ale nie rozbieralem obudowy.. baterii

choc bateria Li ION -wiec jak telefon mi wiele razy upadl z 1 m na dywan czy beton to nic sie nie dzialo.. wiec tym bardziej w aucie gdzie wwse jakeis wstrazsy

to chyba li - ion bateria ten przeciazenia G przy uderzeniw w tyl chyba powinno OK?

szyja - glowa mi wtedy na 5-10 cm odskoczyla

no i pytanie czy jakies wewentrze zaczepy lustra w lampach tyl czy przod nawet nie pekly od uderzenia - bo po fiatach wiem jak tam sie lustra wahaly od glupich dziur na drogac - zaczepy popekaly tam..

noge mialem na hamulcu i na D bylo, bo to ecvt - automatyczna.. ciekaw jestem jak wplywa takie uderzenie na hamulce zacisniete...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
548
To ma znikome znaczenie.

Zobacz sobie gdzie to ma się wszystko połamać i zgiąć, kiedy ostro dostaniesz w tyłek.
Fakt, faktem że ta wgnieciona "falbana" także niweluje w pewnym stopniu uderzenie...ale to jest promil całokształtu, nawet nie. Ten zderzak przy strzale ma tylko nie pęknąć, a całą siłę uderzenia biorą na siebie inne punkty.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
280
Miasto
Rakszawa
Jak z OC sprawcy, to normalnie wpisujesz to do kosztorysu i tyle. Komu żałujesz, PZU? :D

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Na serio nie da się rozgrzać i przyklepać aby naciągnąć te kilka mm? Przecie to z palnikiem w łapie 20min roboty. A teraz na serio - jeśli PZU stawia to ja bym brał tylko z ASO. Tak dla zasady... i Twojego bezpieczeństwa. Panuje era społeczna w której fachowy rzeczoznawca w przyszłości podczas kolejnego dzwonka, np. dachowania znajdzie w tej belce przyczynę tego dachowania.

Do góry Bottom