• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana katalizatora

lord1972

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich.Chce tutaj poruszyć temat ponieważ mało na ten temat jest fachowej rzeczowej informacji.Posiadam Zafirę C 1.4 turb:confused:d dłużego czasu mam problemy z odpalaniem samochodu za pierwszym razem.Dusi się silnik na wolnych obrotach.Jak jest zimny czuć spaliny.Przy odpalaniu czy dodaniu gazu słychać jak mi rzęsi coś w katalizatorze.Mechanik stwierdził że wkład się rozleciał.Stąd takie dzwięki.Więc przypuszczam że stąd te problemy.Myślałem że to rozrząd ale mam nowy z pompą oleju bo mi się rozsypał i dalej mam te same objawy.Jeszcze mam łączenie rur nieszczelne bo na objemce poszła mi śruba i mam takie "pierdzenie" z układu wydechowego.Więc przyjdzie mi prawdopodobnie wymienić katalizator.Nowy nie realne.Pewnie z 5 tys w ASO.Oglądałem na allegro zamienniki.Ale mało informacji i opini na temat zamienników.Które warto a które nie.I czy wogóle warto.Widziałem też opcje regeneracji .Dostaje się zregenerowany zdaje się stary.Niewiem czy to dobra opcja.Czy ten wkład jest równie dobry jak oryginał.Nie znam się na tym.Widziałem jedną używkę z niby przebiegiem 28tys.Gdyby to była prawda to można by się było zastanowić.Ale kto mi to udowodni że tyle ma przejechane.Co możecie mi poradzić.Które zamienniki można brać pod uwagę.Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
Ja montuję zamienniki do moich pojazdów i działają aczkolwiek z opóźnieniem, nie wiem czy to ich cecha czy też cecha owych pojazdów ale jak sprawdzałem spaliny na analizatorze to zanim on zaczął działać trzeba było pogazować klika razy żeby niespalone paliwo trafiło do kata i w nim się spaliło podnosząc temperaturę w nim, dla mnie to bez różnicy bo nie mam sondy ekologicznej za katem ale w pojazdach w nią wyposażonych to może być problemem bo sterownik silnika może to opóźnienie odczytać jako błąd i wywalić "obniżoną sprawność katalizatora" zaznaczam że moje auta są stare z normą emisji spalin euro 3, być może te przeznaczone do nowszych modeli samochodów szybciej się rozgrzewają, tego nie wiem, jeszcze jest jedna ważna sprawa, im bliżej kolektora wydechowego kat jest umieszczony tym szybciej się rozgrzewa więc trzeba go umieścić w oryginalnym miejscu, przy montażu nowego kata musisz się liczyć z koniecznością wymiany sondy lambda na nową bo to jeden z warunków gwarancji którą udziela producent no i silnik nie może brać oleju co również przyspiesza zużycie katalizatora, ogólnie silnik musi być w pełni sprawny, zadbany, trzeba stosować dobry olej i wymieniać go wg wskazań producenta wraz z filtrami

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Szkoda zatem, że nie można samemu montować takich katalizatorów.
Warsztat pewnie ma papiery na swoje kwalifikacje.
Automatyczne połączenie postów:

Warunki gwarancji widzę takie, że w praktyce reklamacji nigdy nie uznają.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
Szkoda zatem, że nie można samemu montować takich katalizatorów.
Warsztat pewnie ma papiery na swoje kwalifikacje.
Moim zdaniem to nic się nie wydarzy przedwcześnie pod warunkiem że silnik jest zdrowy i wszystko działa jak należy, oczywiście sonda lambda ma swoją żywotność to i w międzyczasie może paść i kata uszkodzić, dlatego producenci się zabezpieczają taki warunkami

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1108
Moim zdaniem to nic się nie wydarzy przedwcześnie pod warunkiem że silnik jest zdrowy i wszystko działa jak należy, oczywiście sonda lambda ma swoją żywotność to i w międzyczasie może paść i kata uszkodzić, dlatego producenci się zabezpieczają taki warunkami

podobnie jak z wymianą akumulatora. chcesz gwarancję? to należy wymienić regulator napięcia.

z drugiej strony można pokombinować :)
kupić w hurtowni nowe sondy i po kilku dniach zwrócić a rachunek zatrzymać.

Do góry Bottom