• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana koła pasowego w Crafter-ze

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
Witam
Jako że nigdy nie robiłem takiej wymiany chciałbym się zapytać od czego zacząć, co wyjąć żeby mieć dobry dostęp do koła pasowego wału korbowego w aucie VW Crafter 2.5 105KM 2007r
A dokładnie chodzi mi o to jak wyjąć lub odsunąć chłodnicę żeby mieć dostęp do koła
Wiatrak jest na wisko koła pompy wody ale obudowa chłodnicy nie wyjdzie przez to że nie mogę zdemontować wiatraku

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
8mm
+8mm
+ długi upload_2017-6-6_18-13-53.jpeg

i wiatrak odkręcony
Potem chłodnica i intercooler out

efl2_949.jpg

Ostatnia edycja:

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
A co z chłodnicą klimy ?
Jak to jest zamocowane wszystko ze sobą ?
Co do wiatraka to nie bardzo widziałem tam miejsce na włożenie jakiego kolwiek klucza ale zobaczymy
Czytałem że samo koło trzyma się na 4 śrubach i śrubie centralnej czy to prawda ?

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
Tak to prawda.
Jak odsuniesz plastikową osłonę wiatraka to robi się trochę miejsca,kolorowo nie jest ale się da odkręcić.Wkładasz imbus ja sobie pomagam magnesem potem klucz ten długi a śrubokrętem blokuije sobię koło pasowe pompy o śrubkę tam są cztery.
Chłodnica jest zapinana na klipsy,tylko nie połam ich.Intercooler jest przykręcony do chłodnicy.A chłodnica klimy niech sobie wisi jest na elastycznych przewodach.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ja na twoim miejscu zdjął bym cały przód, to koło nie idzie lekko, nie ma zbyt dużych komplikacji z rozbiórką. Chłodnice klimy zdejmiesz nie spuszczając czynnika, nawet płynu wspomagania nie trzeba spuszczać. Jak będziesz zainteresowany to się odezwij.

Czyli przy zdjęciu koła mogę ściągnąć rozrząd niechcący ?
Nie.
Tylko nie zgub podkładki dystansowej.Taka cienka stalowa.
Nie mów hop, czasem koło rozrządu skleja się z pasowym i niechcący można sobie piwa nawarzyć.

Ostatnia edycja:

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
Ja na twoim miejscu zdjął bym cały przód, to koło nie idzie lekko, nie ma zbyt dużych komplikacji z rozbiórką. Chłodnice klimy zdejmiesz nie spuszczając czynnika, nawet płynu wspomagania nie trzeba spuszczać. Jak będziesz zainteresowany to się odezwij.

Nie mów hop, czasem koło rozrządu skleja się z pasowym i niechcący można sobie piwa nawarzyć.

Trochę się tych kółek na wyciągałem i jeszcze się nie zdarzyło,może dlatego ,że je zawsze obstukam aż lekko schodzi.I po to tam siedzi ta stalowa podkładka.Choć miałem kilka kółek bez podkładki.

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
Witam
Dziś wymieniłem to koło, guma na około popękana i między kołami też (wszerz)
A jak poradziłem sobie z chłodnicami jest na zdjęciu po niżej.
U mnie nie było żadnej podkładki między kołem a kółkiem rozrządu ale nie miałem kłopotów ze zdjęciem koła.] 20170621_114809.jpg
P.S.
Crafter miał oryginalnie podwójne koło (na pasek główny i na pasek do sprężarki), obecnie ma pojedyncze bo takie udało się dostać (ciężki temat z tym podwójnym kołem)

Punktów
0
Witam,jak zastosowac blokade aby odkrecic srube kola pasowego wału? wiatrak zdjety ale nie chce ruszac chlodnic bo nie mam dobrego pneumata...
w dostepie grzechotka lub laga + rozrusznik.

Do góry Bottom