• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana rozrządu Renault Megan 1.4 16V 2001

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Witam
Dziś zacząłem rozbierać rozrząd w Renault Megane 1.4 16W ustawiłem sobie koła wałka rozrządu na znakach wsadziłem w miejsce blokady śrube o długości 6-7cm. Po przeciwnej stronie od skrzyni zrobiłem znak. zacząłem odkręcać koło pasowe pneumatem po drugjej stronie staszy pan miał trzymać śrubokręt(przy skrzyni) Po odkreceniu koła pasowego na górze na kołach wałka rozrządu nic sie nie przestawilo ale od strony skrzyni na kole pasowym uciekł mi znak. co teraz mam zrobić czy wszystko jest okey? O co tu chodzi z wałem pływającym? chce to zrobić dobrze moja pierwsza wymian rozrządu w nowej pracy. Prosze o szybką odpowiedz

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Znów jak bumerang powraca temat rozrządu w takich silnikach ,taki sposób to nie mechanika a czyste druciarstwo ,skąd masz pewnośc że te znaki są prawidłowo ?. To że silnik pracował przed wymianą nie oznacza że musi byc dobrze

magick6

Bywalec
Punktów
4
Miasto
kwidzyn
witam bez blokady wału będzie ciężko ustawić wał,to jak wróżenie z fusów

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Blokady Do tego silnika nie są drogie dlatego bez blokad bym sie z tym nie bawił

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
blokady musza byc, kiedys porzyczylem swoje koledze i trafil sie taki rozrzad do zrobienia to poradzilem sobie zegarem do ustawienia gmp do alfy romeo TS:) zawsze to lepsze nic druciarstwo:)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Blokady to podstawa ale to raczej właściciel powinien zakupić a nie pracownik, ja bym nie dał do zrobienia rozrządu w renault mowa o nie których modelach pracownikowi w pierwszym dniu pracy:) i na dodatek na czuja:confused:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
fructon i tu się z tobą zgodzę. robiliśmy w renaul'cie tylko że w 1.8. od razu gość przywiózł świece ze soba bo silnik chodził nie równo i niem trzęsło. wymieniłem przy nim i nic nie dało. akurat zostawiał go na rozrząd. okazało się że źle był ustawiony i po złożeniu chodził równiutko. także blokady w tym silniku to podstawa !

Do góry Bottom