• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana simeringa wałka pompy wtryskowej CR nabicie vs prasa

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Witam mam pytanie Panowie chodzi mi o uszczelniacz wałka pompy CR CP3 o ten

Uszczelniacz mam wyjęty i zastanawiam się czy można wbić tak jak na tym zdjeciu z YT

czy dać komuś na prasę by włożył? i też pytanie jeżeli nabija się taki uszczelniacz to lepiej robić to mając go założone na wałek pompy jak na zdjeciu powyższym (pompa cp1 ale dla przykładu dałem zdjecie)

czy bezpośrednio do obudowy bez wałka o tak:

jest jakaś różnica w tym,ze jak na wałku jest i go się nabija to lepiej wejdzie niż bez wałka? czy jeden pies?
próbowałem jeden simering wbić dla próby bez wałka i mimo nasadki takiej samej jak on wcale równo nie wchodził tylko przekaszał się dopiero młoteczkiem trzeby było w koło wyrównywać.Dlatego nie wiem czy na prasie takie coś wejdzie prosto czy prasa też może krzywo osadzić? bo na prase to pewnie do wtorku musiałbym czekać a wolałbym w weekend składać pompę na nowych oringach itp dlatego nie wiem czy nabić można odwrócona końcówką torxa jak na zdjeciu pierwszym równo w koło

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
poważnie pytam..

z czym jaja? w sensie,że tylko prasa? czy jak?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a jak inne uszczelniacze montujesz? np na wałek rozrządu, wyciągasz silnik i kładziesz go na prasie czy dopasowujesz klucz lub kawałek rurki o odpowiedniej średnicy i nabijasz?

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
no tak racja tomi tylko tu mi chodzi jedynie o to,że jak by po nabiciu okazało się,że jedna strona z milimetr jest niżej względem drugiej to może już cieknąć? bo nie wiem czy jest sens wygłupiać się i dawać im na warsztat tą pokrywkę z aluminium by mi go tam osadzili czy nie będą się śmiać :) że taki mały simering i prasa potrzebna.

Utworzyłem temat bo trochę się obawiam tego,że gdyby był wyciek ropy to ona pójdzie przez simmering w silnik zmiesza się z olejem i tego nie da rady przy pompie zobaczyć czy puszcza simering i wali ropę czy nie jedynie po stanie oleju co najwyżej czy się nie podnosi.Dlatego chciałem to precyzyjnie zrobić.
Ps odnośnie wałka na którym siedzi simmering to wałek mam w domu nowy boscha bo w używanych pompach one w miejscu pracy simmeringa mają już rowki zrobione.Więc tu jest powierzchnia cała ok kwestia nabicia tylko.Z góry dziękuje jeszcze za odpowiedz.

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
okej tomi to mam ostatnie pytanie do Ciebie głębokosć otworu gdzie wchodzi simmering to 8mm natomiast simmering ma 7mm więc można go o milimetr w dół dać wtedy górna krawędz nie będzie równo z obudową tylko ciut niżej i tak się zastanawiam czy dla nowego wałka pompy jest jakaś różnica gdybym nawet do końca nabił simmering czyli głębiej? pytam bo nabiając do końca wie sie,że jest na 100% prosto

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
nabijesz głębiej, będzie ciaśniej i szybciej zrobi sobie rowek. ale tym "szybciej" się nie przejmuj bo pewnie do tego czasu tego auta już w cepiku nie będzie :) jak mówi stare przysłowie, centymetr na mapie i metr na budowie nic nie znaczy.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Zalej na noc ten otwor miedzy obudowa a walkiem silikonem do obsadzania zlewozmywakow. Tylko rowno go sciagnij szpachelka. Na drugi dzien uszczelniacz rowny jak ta lala

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
tomi a powiedz mi jeszcze czy prasa jak dociska bo (nie miałem do czynienia) to ona od samego początku równo wciska? z góry dzięki i to chyba tyle :) w weekend go wbije pewnie bo czekać do wtorku na prasę znów

Do góry Bottom