• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana sworznia wahacza / wyciek oleju peugeot 207 1.6 hdi

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
mała wredna franca, trza półoś i końcówke drążka odkręcić i wyjdzie, tylko trza najpierw półoś łapać bo wylata potem dobrze nagiąć wahacz i zwrotnice na wprost trza ustawić.
a uzupełnić to od góry odpowietrznikiem panie trza wlewać.
najlepiej to spuścić wszystko przed robotą i nalać potem świeżego 75w90 bedzie tego panie 1.8 lytra. chyba że skrzynia ma take radiatory to wtedy 2.2 lytra bedzie tego panie.

Jjjjj

Początkujący
Punktów
0
mała wredna franca, trza półoś i końcówke drążka odkręcić i wyjdzie, tylko trza najpierw półoś łapać bo wylata potem dobrze nagiąć wahacz i zwrotnice na wprost trza ustawić.
a uzupełnić to od góry odpowietrznikiem panie trza wlewać.
najlepiej to spuścić wszystko przed robotą i nalać potem świeżego 75w90 bedzie tego panie 1.8 lytra. chyba że skrzynia ma take radiatory to wtedy 2.2 lytra bedzie tego panie.
Udało się wyciągnąć i zamontować nowy bez demontażu powyższych części choć ciężko było:) teraz tylko na zbieżność trzeba podjechać bo "uciekła " :) jak wylało się około 100 ml to może coś się stać? Po dzisiejszej batalii nie chce mi się wymieniać oleju. W którym miejscu jest ten wlew, nie mogę znaleźć.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
100ml to możesz przez odpowietrznik skrzyni spróbować. Najwyżej chwilę poczekasz aż zleci.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
normalnie zalewa się grawitacyjnie przez odpowietrznik 2l w dwa kwadranse

teraz tylko na zbieżność trzeba podjechać bo "uciekła "

a to może oznaczać że żeś wahacz wygiął i prawidłowego pochylenia już na tym wahaczu nigdy nie będzie

KapitanMLG

Nowy
Punktów
0
A może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego w tej sytuacji „podniesienia do góry zawieszenia” wyciekł olej ze skrzyni biegów? Czy to jest normalne?

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
A może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego w tej sytuacji „podniesienia do góry zawieszenia” wyciekł olej ze skrzyni biegów? Czy to jest normalne?
Wyciekł bo kolega na bank wypiął półoś
W tych francuskich cholerach zawsze odkrecam nakrętkę przegubu i mam pewność że nie wyjmę półośki ze skrzyni

Do góry Bottom