• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana termostatu o niższej temperaturze otwarcia

slawek7

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Szczecin
Cześć
Tak się zastanawiam, czy można ot tak sobie wymienić termostat w benzyniaku na taki, którego temperatura otwarcia wynosi 83stC zamiast takiego , który ma 95st?
Wg mnie silnik oryginalnie ma lekko za wysoką temperaturę bo utrzymuje sie w okolicach 100-105 st i chciałbym trochę ją obniżyć o nie wiem jak sterowniki silnika reagują na taką zmianą? Nie wiem czy przypadkiem nie jest tak że jak widzi niższą to stara się ją podbijać i wymiana termostatu może wręcz zaszkodzić? Co Wy na to

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1092
Wymienić możesz, nikt ci nie zabroni :)
Tylko pytanie po co? Są jakieś problemy?

slawek7

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Szczecin
W summie dla własnego uspokojenia. Temp silnika przekracza 105 st a fajnie byłoby utrzymać w okolicach 90
Wiem ze Euro5 ma wyższe te temperatury w porównaniu do EU4 ale fizycznie są to te same częsci
A jak sterowniki reagują na niższe temperatury, wie ktoś coś na ten temat?

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
20
Może typ silnika,rok produkcji,moc, bo 1,4 to jest kilka typów

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
944
Miasto
Pruszcz Gdański
opel lubi swiezy olej silnikowy , wysokie temperatury mu nie straszne , jest tak od momentu jak przejal go GM

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
20
"opel lubi swieży olej silnikowy" Astry G to już prawie na złomie -jest rok 2024 -pobudka.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
275
Miasto
Piaseczno
Do roverów 75 dokładałem termiwłącznik chyba z poloneza, wkrecany w nakrętke półosi, montaz odrazu za termostatem, pierwszy bieg wentylatora podłączony pod ten termowlacznik. Po tej modyfikacji już przegrzane nie wracały :)

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
151
Miasto
Rzeszów
Jak zwykły termostat, bez dodatkowego sterowania, to co ma nie chodzić. Nawet chyba ludzie tak robią w Oplach właśnie, bo je trochę za mocno grzeje.
Do roverów 75 dokładałem termiwłącznik chyba z poloneza, wkrecany w nakrętke półosi, montaz odrazu za termostatem, pierwszy bieg wentylatora podłączony pod ten termowlacznik. Po tej modyfikacji już przegrzane nie wracały :)
Ja z kolei o Polonezach z roverowskim 1.4 słyszałem, że wymiana chłodnicy na tę z diesla załatwiała temat UPG. A jak ktoś jeszcze termostat zamienił na polonezowski (otwierał się przy bodaj 81 stopniach, a fabryczny przy 89), to już w ogóle baja.

Do góry Bottom