• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadek samochodowy, wycena szkody

GrzegorzOpelAstra2

Początkujący
Punktów
0
Witam,

W minioną Sobotę miałem wypadek samochodowy. Podczas powrotu do domu, uderzył w tył mojego samochodu pijany kierowca bez uprawnień do prowadzenia pojazdu (posiadał polisę OC w Link 4).

W wyniku zdarzenia zniszczeniu uległ samochód, jakim podróżowałem - VW Passat B5, (wyposażenie - 98 r. Sedan, silnik 1.8 z 1,5 roczną instalacją gazową, 4 pod. powietrzne, elek. szyby przód i elek. lusterka)

Ponadto ja, oraz pasażer, z który podróżowałem doznaliśmy złamania nosów wraz z przemieszczeniem, oraz ja - uraz głowy z utratą świadomości.

Szkodę zgłosiłem w Link 4 we Wtorek tydzień temu. W Piątek był rzeczoznawca i określił szkodę, mianem szkody całkowitej. Dzwoniłem do Link 4 i mam czytać na kosztorys i wycenę. Samochód kupiłem kilka miesięcy temu. Całość, czyli zakup auta + naprawy to koszt 9 tysięcy.

Teraz pytania.

1. Kiedy mogę spodziewać się wyceny i otrzymania ewentualnych środków z polisy sprawcy ?
2. Jakiej kwoty mogę się spodziewać się od ubezpieczyciela ?
3. Co, w wypadku niezadowalającej mnie kwoty mogę zrobić ?
4. W jaki sposób najlepiej dostarczyć dokumenty do Link 4 , poświadczające szkodę osobową ? (Na infolinii polecono mi wszystkie dokumenty przesłać na adres e-mail'owy.)
5. Po jakim czasie od dostarczenia dokumentów medycznych, otrzymam decyzję od przyznaniu, bądź odmowie otrzymania odszkodowania ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
skonsultuj się z jakims prawnikiem,to najlepsze rozwiązanie,milionow cie to kosztowac nie będzie.

Paweł Kozłowski

adw. Paweł Kozłowski
Punktów
24
Miasto
Warszawa
1. Kiedy mogę spodziewać się wyceny i otrzymania ewentualnych środków z polisy sprawcy ?

TU ma 30 dni na przeprowadzenie postępowania likwidacyjnego, w tym terminie powinni wydać decyzję. Okres ten może być przedłużony w przypadku skomplikowanego stanu faktycznego (np. sprawca się nie przyznaje).

2. Jakiej kwoty mogę się spodziewać się od ubezpieczyciela ?

Jeżeli szkoda całkowita to wypłacają odszkodowanie metodą dyferencyjną czyli wartość pojazdu przed szkodą minus wartość pozostałości. Zarówno wartość pojazdu jak i pozostałości określa ubezpieczyciel. Można to kwestionować.

3. Co, w wypadku niezadowalającej mnie kwoty mogę zrobić ?

Kwestionować kwalifikację szkody np. naprawiać auto do wartości wskazanej przez ubezpieczyciela jeżeli znajdzie się warsztat, który się tego podejmie.

4. W jaki sposób najlepiej dostarczyć dokumenty do Link 4 , poświadczające szkodę osobową ? (Na infolinii polecono mi wszystkie dokumenty przesłać na adres e-mail'owy.)

Można mailem. Przy szkodzie osobowej warto pamiętać też o zadośćuczynieniu, nie tylko odszkodowaniu.

5. Po jakim czasie od dostarczenia dokumentów medycznych, otrzymam decyzję od przyznaniu, bądź odmowie otrzymania odszkodowania ?

J.w. - termin ustawowy to 30 dni.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
trochę dziwne nie ma uprawnień,na prowadzenie wozu a ma ubezpieczenie na swój wóz

Do góry Bottom