• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypalanie dpf polo 1.4 dti

oskar200715

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
Witam wszystkich od ok roku mamy w rodzinie polo 9n3 1.4 tdi 80km z dpf. Mam do wszystkich pytanie bo szykuje mi sie trasa troche dluzsza ok 1600km na strone i jak to sie ma do wypalania dpf-a zebym nie spanikował na trasie. Zaświeci się jakas kontrolka pusci jakis dymek? bo coś czuje ze na autostradzie możę mnie to dopasc. Pozdrawiam

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Jeżeli do tej pory nic się nie działo to raczej mało prawdopodobne że w ogole zauważysz na tej trasie że DPF się wypala. Zadna kontrolka ci się nie pojawi. Nowoczesny diesel jest w sumie przystosowany do długich tras.

P

PogotowieSamochodoweUK

Lecisz na UK w okolice londynu/luton jak sadze bo odleglosc pasuje :D
Nie powinienes sie nastawiac na klopoty, jesli juz sie boisz to mozesz np ruszajac ze stacji paliwowej ostro cisnac az do 4500 I zmieniac bieg dopiero I co ma przedmuchac to przedmuch a jak sie zapali to redukcja na 3 bieg 4500 caly czas az zgasnie I p[o ptokach.
Generalnie wysokie obroty sprzyjaja procedurze wypalania w tym silniku.
Choc ja sie jeszcze nie spotkalem z ta procedura w tym silniku a sasiadka katuje w ruchu miejskim a2 1.4tdi wiec powinna juz go tam zywcem zaspawac a jednak zero problemow.

oskar200715

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
heheh no dokładnie trasa zrobiona jedynym problemem okazała sie żarowka ktora sie spaliła :D:D Dzieki za zainteresowanie tematem :)

Do góry Bottom