• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

YARIS II problem ABS błędy.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Witam! Panowie wczoraj jechałem i nagle pojawił mi się błąd ABS. Pierwsze co skojarzyłem sobie że we wrześniu wymieniałem piastę z tyłu i grzebałem przy wtyczce to może coś się uszkodziło. Przyjechał do domu rozebrałem wtyczkę. Trochę brudna była wziąłem przeczyściłem ją założyłem i błąd nadal jest. Poszukałem starą org. piastę mówię może czujnik ale po podpięciu nadal był błąd.... Wziąłem środkiem do styków popryskałem kostkę błąd zginął. Przejechałem kawałek zahamowałem na lodzie ABS się zapalił koła zablokowane i nic.. Wróciłem do domu kombinowałem na wszystkie sposoby lecz błąd już nie znikł. Dzisiaj wracałem z pracy zahamowałem na zamarzniętej kałuży nagle ABS zadziałał kontrolka znikła. Czytałem w internecie ludzie piszą że to przewód... Moje błędy to :
C0215 / C1333 / C1241 Sprawdziłem przez OBD II jakimś badziewnym programem na telefon...

Miał ktoś problem tego typu ? Pisałem do ASO 110 zł org. przewód chcą z wysyłką.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Nie wiem czy to pomoze.ja w almerze n15 chyba?lub sie myle.

Też zapalala mi sie kontrolka abs-u i nie zgasla. Pomoglo wyczyszczenie bezpiecznika bo sie przyśniedzial kontrolka zgasla abs chodził obylo sie bez diaga.niewiem czy zda egzamin w twoim przypadku sprobować nie zaszkodzi.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Bezpiecznik wyciągałem sprawdzałem.. Teraz jechałem 30 km przez 28 kontrolki nie było przed domem się zapaliła. Ewidentnie chyba będzie wina tego przewodu ABS... A jak bym go wyciągnął i sprawdził przejście ?? Ma to sens ?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No pewnie ze ma sens, możliwe ze moze jest gdzies przytarty lub przygniecony scisniety.możliwości wachlarz.

Prosta sprawa.moze nie taki diabel straszny jak go malują

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Wziąłem całą kostkę wypryskałem na noc środkiem do elektroniki poprawiającym styki. 100 km zrobione błędu brak lecz jak się pojawi wpada nowy przewód z ASO 100 zł nie ma tragedii, a będzie spokój :)

Do góry Bottom