• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Złomowanie auta

anecia21119

Początkujący
Punktów
0
Witam
Ostatnio zakupiłam stare autko na dojazdy do pracy (TOYOTA COROLLA).
Nie zdążyłam go jeszcze zarejestrować, ponieważ kończył mi się przegląd i Pani w Urzędzie powiedziała,że mam przyjść po zrobieniu przeglądu. Jedyne co zrobiłam to opłaciłam podatek od wzbogacenia. Niestety dziś Pan na przeglądzie stwierdził, że nici z przeglądu (dramatyczny stan). Pytanie więc brzmi. Jak pozbyć się tego auta bez rejestracji i ważnego przeglądu? Da się go zezłomować ? Posiadam jedynie umowę i ważne OC :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Zezłomować i z otrzymanym zaświadczeniem udać się do WK.
Zgłosić fakt złomowania ubezpieczycielowi.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
ktory model tej corolli , silnik, silnik, rok, sedan / kombi / chatchback?? i dla jasnosci skad jestes:)

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Da się go zezłomować ? Posiadam jedynie umowę i ważne OC
Da się. Odstawiasz auto do kasacji i tyle. Jeszcze jakieś 150zł wyciśniesz na flaszkę. Musisz mieć dowód rejestracyjny, komplet tablic rejestracyjnych i dokument poświadczający że jesteś właścicielem. Auta musi być minimum 80% bo inaczej mogą nie przyjąć jako całość.

Panie mechanik, ja ledwie Fiacinę pchnąłem i już zachęcasz mnie do następnego interesu?
Bardzo chętnie. 100zł mogę dać za Tojocinę o ile gdzieś w okolicy kwiczy:D:D

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie ma problemu z kasacją. Samochód nie musi być na Ciebie przerejestrowany, wystarczy, że jesteś właścicielką. Laweciarz z punktu autokasacji przedziurawi Ci tablice rejestracyjne, obetnie róg dowodu, zrobi sobie ksero dowodu i umowy kupna sprzedaży między Tobą a poprzednim właścicielem po czym wystawi Ci zaświadczenie o kasacji na Twoje dane jako właściciela, do wydziału komunikacji zdajesz skasowane tablice i dowód oraz przedstawiasz zaświadczenie o kasacji, oni na tej podstawie wyrejestrowują pojazd , później jeszcze z tym zaświadczeniem do ubezpieczyciela aby wypowiedzieć OC. Skąd jesteś? Może dla tej Corollki to jeszcze nie jest koniec życia i warto ją uratować?

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
A jeśli to taka Corolla?

:D

Do góry Bottom