• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Z 10w40 na 5w30 temat rzeka

bonifacy88

Początkujący
Punktów
0
Jak w temacie czytam czytam i jakoś nie umiem doczytać, a wy jak sądzicie. Rozumiem decyzja moja i tak tez uczynię ale. Mam i10 poprzedni właściciel lał 10w40 z tego co widzę to zmiana została wprowadzona 40 tys km temu a auto ma 100 równe. Nie wiedząc co było lane brak jest karteczki z nazwą oleju, postanowiłem dać taki jak fabryka dała czyli 5w30 i teraz tak różnie jest gadane że silnik ci wykorkuje, będzie się z niego lało. Widziałem film jak człowiek zrobił płukankę ropą i to dość konkretną jak sam powiedział nic się z silnikiem nie działo, nic. Więc czy jest sens przechodzić z 10w40 na 5w30 czy faktycznie będzie to miało zgubny wpływ na silnik. Możliwe że rozbijanie gó... na atomy no ale jednak. W sumie w książce serwisowej pisze jak byk że dla silnika bezynowego SAE 5w-30 5w-40 i 10w-40 według ACEA A3.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
wielu klientów podjeło taka decyzję i na swoich dwóch samochodach tak samo zrobiłem,totalnie nic sie nie stalo i nic sie nie dzieje ani u mnie ani u nich gdyz serwisuje te samochody

nomado

Gaduła
Punktów
15
Miasto
Zamienie
Nic się nie stanie, śmiało możesz zmieniać. Przed wymianą możesz zrobić płukankę i będzie ok.

bonifacy88

Początkujący
Punktów
0
Nie chce sie wymądrzać bo chu... się znam ale skoro silnik jest sprawny, nie ma uszkodzonych np pierścieni czy większych luzów, lub uszczelniacze, uszczelki nie są zniszczone zużyte no to czemu ma się coś stać. A skoro zacznie się gdzieś pocić to będzie znaczyło że dany element był uszkodzony i po pewnym czasie i tak się zniszczy nie już ino za 5 tys km.
No a ciągnąc dalej temat to zmiana oleju na wyższy właśnie z 5 na 10 czy 15 jest czymś podyktowane czy jest to na zasadzie płaćmy o 20 zł mniej za olej raz w roku, czy faktycznie po pewnym czasie zużycia się silnika - co za tym idzie większe luzy na elementach jest konieczność własnie wlania takiego oleju by silnik mógł jeszcze przepracować ileś set tysięcy km aż do momenty jego czy to remontu czy wymiany ?.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Tak trochę nie do końca. Przykład z autopsji Seata Toledo 1.4 benzyna na 5/30 ciśnienie oleju poniżej normy. Na 10/40 ciśnienie ok

Do góry Bottom