• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zafira 2.2 dti kontrolka aura z kluczem

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Witam
kolega ma problem z zafira II, przebieg prawie 200 tys. (ciezko ocenic czy prawdziwy przebieg), do niedawna jezdzil bezproblemowo, rzadko jezdzi, ale ostatnio zaczela pojawiac sie pomaranczowa kontrolka auta z kluczem i wtedy auto traci moc, czasem sie pojawia czasem nie. Powiedzial mi ze przelal poziom oleju, ale sposcilismy tylko 200 ml do prawidkowego poziomu, wiec tragedii wg. mnie nie ma. Od kupna (1 rok to) w zasadzie zrobil ze dwa tys km.

Powiedzialem mu ze bez diagnostyki w dizlu, to nie ma co nawet silnika tykac. No ale przeczyscilismy filtr powietrza (prawie nowy), sprawdzilismy luz na turbo (wg mnie calkiem spoko, na oko mniej niz 0,4 mm w osi i na boki, widzialem gorsze i bylo ok), przedmuchalismy przeplywomierz, sprawdzilismy, czy jest zalany olejem intercooler, bylo mniej niz pol kieliszka oleju w intercoolerze, przeczyscilismy rury i w zasadzie tyle. Po tych zabiegach wzialem go na upalanie i objazd wsi i calkiem dobrze chodzi, nawet wzorowo, wciska w fotel, ale swoje potrafi zjesc, bo mieszka kolo krakowa i robi sie coraz zimniej.

Czy ktos mial podobne problemy i od czego to zalezy?

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
swoim tak robie i furmanka odrazu lepiej działa, ale to był kolegi wóz i nie wypada...

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Podłączcie to pod komputer ,wyświetli byka i będziemy dalej myśleć.

TimeBandit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Złotów
U mnie w Zośce bylo podobnie. Tez 2.2 Dti. Problemem okazał się zawor EGR zacinał się. Po wywaleniu tego badziewia które kosztuje nie mało bo oryginał koszt ok. 1200zł zakupiłem emulator oraz zaślepkę EGR. Auto zaczęło rwać budę i zero problemów z błędami i mocą. Na waszym miejscu bez kompa to wróżenie z fusów. Pozdrawiam.

Do góry Bottom