• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup Auta 10-15 tyś.

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Cześć wszystkim!
Rozpocznę od przywitania się. Jestem nowym użytkownikiem i szukam samochodu :).
Nie jest to pilne więc mogę czekać na "okazję" Poszukuję samochodu jak w temacie za 10-15tyś koniecznie DIESEL ze względu na parking podziemny w bloku. Auto byłoby użytkowane mniej więcej 80% autostrada/droga krajowa 20% ruch miejski.
Biorę pod uwagę:
1.Passata B5 ze - przekonuje mnie do niego 6 biegowe skrzynie w niektórych modelach.
2. Bmw e46 przed liftem 2.0d 136? KM
3. Opel Vectra B ? 2.2 dti najlepiej po lifcie

Proszę was o pomoc w decyzji ;)))

Pozdrawiam Dominik

EDIT: Czekam oczywiście na inne propozycję ;))

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
A posiada/ posiadał ktoś te auta? Zależałoby mi na małym spalaniu przy 140-150km/h

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Przy takich prędkościach ???
To chyba żart , nie będzie palił 6/100.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Wszystkie diesle w tej cenie, będą miały na blacie 200tys km, a w rzeczywistości będą skręcane już 3 razy ;) Zwłaszcza pasek. Albo z pewnego źródła, albo doskładaj i kup coś świeższego, bo fury z 500tys. km przebiegu, mogą stanowić skarbonkę...
Już bym wolał kupić starą W124 z 3 litrowym dieslem. Ale o zużyciu 6 litrów przy szybkościach 150 km/h + dynamiczna jazda, możesz zapomnieć. Chyba, że kupisz Yarisa 1.4 D4d.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Ale o co pytasz, o Yarola? Zapiąłem nim 190km/h i bałem się dalej bujać (choć może by doszło z 5 km/h, max dyszka). Od podmuchów wiatru jeździł całą szerokością pasa :D Oczywiście testowałem na niemieckich autostradach (bo my mamy nienormalny kraj) ;)
Moja mama taką strzałą pocina do roboty (dziennie koło 100 klocków). 6 biegów przy jej nodze, daje zużycie paliwa na poziomie 4,5- 5 litrów maks. A śmiga sobie cały czas dwoma pasami i kawałkiem A1, czyli przelotowa 120- 140 właśnie, co Yarol osiąga bez pierdnięcia.

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Może ze 150 przegiąłem. Nie boję się osobiście przebiegów po 300tyś w niemcach. Tj oczywiste, że będzie taki przebieg dlatego na niego nie patrzę tylko na pracę silnika.
Ale myślę że spalanie 6l przy 130 to nie problem. Przy takiej prędkości polo 1.9d pali ok 5l. ;).
Co do dołożenia właśnie to robię bo myślałem nad vectra za 8k więc 15 to max co mogę wydać.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wujek PSUK mial styczność z 6 biegowymi VW, on może się wypowie. Tak na rozum 6 biegowa skrzynia powinna dać mniejsze spalanie na trasie

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Powinna ale nie koniecznie ponieważ są tam krótsze biegi przed 6 aby uzyskać wyższy moment więc ta 6 może być bardzo zbliżona do 5 w innym samochodzie.
(nie jestem pewny czy dobrze mówię coś takiego słyszałem)
Dlatego zwracam się do fachowców o pomoc ;))

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Ilość przełożeń wpłynie na lepsze wykorzystanie maksymalnego momentu obrotowego, co przełoży się na jednostkowe zmniejszenie ilości zużywanego paliwa. Należy jednak pamiętać, iż zużycie paliwa zależne jest w głównej mierze od oporów powietrza (i tu kłania się parametr Cx).
Wystarczy zgłębić tajną wiedzę wykresów trakcyjnych oraz trójkąty pól mocy martwej.
Lektura: http://www.edukator.republika.pl/zmiana_biegow.html

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Dzięki kolego za lekturę, kiedyś znalazłem nawet do polówki, którą aktualnie jeździłem bardzo fajna i przydatna rzecz, choć często można wyczuć gdzie samochód się najlepiej czuje ;). Na paska po lifcie to chyba nie ma co liczyć za te pieniążki jak chcę w miare dobry stan? Duużo więcej 6 biegowych w tych 130KM jest

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Panowie, czas ostateczną decyzję czytałem dużo rozmawiałem ze znajomymi i postanowione: e46 albo http://allegro.pl/opel-vectra-2-2-dti-125km-xenon-na-boga-to-i3464120524.html . Bardzo mi się podoba stan oraz wyposażenie tej Vectry.

Tak z innej półki polo 3 1.9d 96r było na przejażdżce na mazury i powrót do stolicy. W tamtą stronę ciśnięte 140-160 bo goniłem znajomego powrót korki+130-140 spalanie 5,3l/100km :)

Punktów
0
W Tej Vectrze obawiałbym się o blachy i szybką korozję,wiec jeżeli już to chyba e46 po dokładnym sprawdzeniu będzie lepszym wyborem,przynajmniej blachy masz solidne. Daj znać na co się decydujesz ostatecznie.

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Oj, decyzja już jakiś czas temu padła na Passata ze zdjęcia.

1.9tdi AVF 131KM, 2001r climatronic no wgl w miare przyzwoicie wyposażony :)

robia6

Nowy
Punktów
0
Cześć wszystkim!
Rozpocznę od przywitania się. Jestem nowym użytkownikiem i szukam samochodu :).
Nie jest to pilne więc mogę czekać na "okazję" Poszukuję samochodu jak w temacie za 10-15tyś koniecznie DIESEL ze względu na parking podziemny w bloku. Auto byłoby użytkowane mniej więcej 80% autostrada/droga krajowa 20% ruch miejski.
Biorę pod uwagę:
1.Passata B5 ze - przekonuje mnie do niego 6 biegowe skrzynie w niektórych modelach.
2. Bmw e46 przed liftem 2.0d 136? KM
3. Opel Vectra B ? 2.2 dti najlepiej po lifcie

Proszę was o pomoc w decyzji ;)))

Pozdrawiam Dominik

EDIT: Czekam oczywiście na inne propozycję ;))
Witam posiadam bmw e46 2.0 dissel 2002 rok i passata 2004 rok 1.9 tdi obydwa auta na sprzedaż

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Ja mam worek ziemnioków i dwie stare opony do czystasześćdziusiątki. Na karmnik dla kur się nada bez dwóch zdań :D

A teraz na serio,
Robia6, widzisz gdzieś tu zapytanie kto jaki ma samochód na sprzedaż ? To nie autogiełda !!!

Do góry Bottom