• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup Auta dla młodocianego ;)

Khadalan

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie :)

Od paru miesięcy zastanawiam się nad kupnem auta, i tu zaczynają się problemy. Jako że budżet nie za wielki to na pierwsze auto powinno wystarczyć, łącznie to 1800 euro. Obecnie mieszkam w Holandii ubezpieczenie tutaj nie kosztuje zbyt wiele ale za to podatek jest cierniem w boku :). Podatek naliczany jest od wagi auta oraz od tego czym jest napędzane, najtaniej wychodzi benzyna. Z tego też powodu chciałbym coś lekkiego tak to 1250 kg w benzynie. Do tej pory podobały mi się: Alfa Romeo GTV (szczególnie w środku :D), Ford Probe, Fiat Coupe, Pontiac Firebird, Toyota Celica (ta z otwieranymi lampami :) ). Nie chce Golfa ani"trójki" bo ciężko trafić w dobrym stanie, a poza tym Golfy uważam za brzydkie. 406 też raczej odpada. Na Leony i A3 już patrzyłem i nawet nieźle :). Auto nie musi palić kapcia na światłach, ma ładnie się prezentować i gładko jeździć ;), a i jeszcze było by dobrze jakby nie było awaryjne. No panowie, mam nadzieję że wam trochę nakreśliłem schemat hehe :). Pozdrówka

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
z tych co podałeś to ja bym był za celica :)
co prawda dość leciwe, więc trzeba dobrze poszukać i znaleźć dobry stan, ale wydaje mi się najlepsze :)
Fiata i Alfę chyba lepiej odpuścić

inpactcar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Ja bym Ci polecił Alfa romeo 147.
Silnik 1,9 8zaworowy-115km.
Silnik i skrzynia nie do zajechania.Zawiecha w Holandii da rade.
Założysz sobie ładne koło 17-18 cali i będziesz hulał.
Z racji dużego spadku wartości Alf na rynku wtórnym zakupisz dosyć świeże auto.
ps.Z daleka omijaj alfy z silnikami twinspark.

woloos

Bywalec
Punktów
3
Ford Probe, Fiat Coupe, Pontiac Firebird, Toyota Celica... To po koleji
Fordziki fajne 2.5 v6 silnik mazdy ale dosc duze spalanie i dosc awaryjne uklady zaplonowe
Pontiac .. niestety nic ci nie powiem poniewaz nie mialem z tym autkiem do czynienia
Toyota Celica tu moge powiedziec ci najwiecej .. silnik 2.0 nie do zajechania spalanie moze tez nie najmniejsze ale autko daje frajde z jazdy .. przed kupnem radze sprawdzic tylne zawieszenie i jak wygladaja progi :) autko moge polecic z czystym sumieniem

markoxpolo

Nowy
Punktów
0
Mi z kolei wpadł w oko Peugeot 206 :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Punktów
0
Jeżeli chcesz stać non stop w warsztacie to weź Alfę,ale osobiście odradzam. Do tej kwoty ciężko będzie znaleźć Ci zarówno dobrego i zadbanego Leona jak i A3,to raczej odpada. Poszukaj 406 z lpg,może być w wersji coupe,solidny samochód i bez rdzy.

inpactcar

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Tak się składa,że miałem osobiście kilka ALFA ROMEO.
2x147,2x166,1x159.
Skupmy się a polecanej 147.
Jednostka napędowa 1,9 8V to sprawdzony silnik.115km nie czyni z niego szatana ale pozwoli na ekonomiczna jazdę.
Zawieszenie wielowahaczowe to bolączka......w Polsce.W Holandii nasz Kolega będzie cieszył się z dobrego prowadzenia i bezpiecznej jazdy.
Wiele osób złą opinię wyrobiło sobie po zakupie 145,155,164.Następne modele tj.147,159,166 to całkiem udane auta.
Szczególnie nie odbiegające od normy.Pod warunkiem skorzystania ze sprawdzonej palety-1,9 ON w przypadku 147,159 bądz V6 dla 166.
Muszę powiedzieć,że nie obchodziłem się z nimi jakoś szczególnie.A w serwisie pojawiałem się na wymianę oleju,zawiechy i zestawawów sprzęgła.Niestety moc 3 litrowej V6 w AF166 oraz młody wiek sprawiały,że sprzęgła leciały.Ponad 10 lat temu AF166 robiła naprawdę duże wrażenie.
Co do zestawu 406 coupe+lpg to już powoli taka klasyka gatunku coś na wzór agro-tuningu opel calibra z wielką płetwą na klapie i korkiem lpg na błotniku.Ale o gustach się podobno nie dyskutuje.

Do góry Bottom