• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup klasyka

qwasz11

Początkujący
Punktów
0
Witam jestem nowy na forum. Jestem studentem z trojmiasta i nie stac mnie na w miare nowy samochod i bardzo drogie czesci wiec wpadlem na pomysl zeby kupic stary klasyk, najbardziej wpadł mi w oko golf 2, silnik 1.8 widze ze popularny jest 90 konny ale sa i 130 konne.

Pytanie do was, jakim trzeba dysponowac budżetem zeby
1. kupic i odremontowac samochod aby słuzył długie lata ( bez tuningu)
2. kupic juz rodzynka w swietnym stanie ( bez tuningu )
3. Rodzice mieli seicento i wiem ile kosztuje tutaj czesci ( mało ) czy do golfa bedzie podobnie? drozej czy taniej?

bede robił 1-2 tyś km miesiecznie i musi byc gaz ; )

prosze o odpowiedzi
normalnie to bym sobie i wam nie zawracał głowy i kupił np seicento i mial spokoj ale to jest brzydki samochod, slaby silnik, zero duszy

serdecznie dziekuje za odpowiedzi

Ostatnia edycja:

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
golf 2 to jeszce nie klasyk :) co najwyzej youngTimer :D
Jak przyłożysz się przy kupnie i znajdziesz dobry egzemplarz to na naprawy raczej więcej niż w SC nie będizesz wydawać.

Wg mnie najważniejsze przy kupnie takich troszkę starszych aut jest znalezienie dobrej bucy, nie przegnitej. rzeczy mechaniczne są raczej znacznie tańsze do ogarnięcia niż blachówa. wiec to jako podstawa - zdrowa blacha :)

qwasz11

Początkujący
Punktów
0
no to fajnie a co powiesz o silniku 130 konnym ? nie bedzie drozszy w utrzyamaniu niz 90?
no i chyba golfy 2 nie maja wspomagania i klimy, najwieksza wada :(

qwasz11

Początkujący
Punktów
0
prosiłbym tez innych o odpowiedzi na moje pytanka, interesuja mnie konkretne liczby ; )

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Klimy nie uświadczysz, wspomaganie jak najbardziej występuje.Nie jest to jeszcze klasyk,ale już jak najbardziej youngtimer :) sam jeżdżę na codzień Golfem II z 1990r.
Na silniku 1.8 90KM kończą się w golfach silniki tanie w naprawach i w miare ekonomiczne,w żadne G60 sie nie pakuj do jazdy na codzień. Masz do wyboru silnik 1.3 na gaźniku, 1.3 na wielopunktowym wtrysku,1.6 z kilkoma rodzajami gaźników i 1.8 na wtrysku jednopunktowym. Omijaj z daleka 1.6 z gaźnikiem 2EE ecotronic bo jak sie sypnie to nie dojdziesz z tym do ladu,1.6 na zwyklym gaźniku jest bardzo dobry (chyba 2E2),1.8 na jednopunkcie jest bliźniaczy z 1.6 też dobry silnik,ale mocno to paliwożerne.
Ja polecam diesla 1.6 wolnossącego (54KM) lub 1.6TD (coś kolo 70KM),byway też wersje z intercoolerem ale rzadko spotykane. Patrz glownie na stan blacharki.
Za dobry egzemplarz musisz liczyć 2-3tyś z.

qwasz11

Początkujący
Punktów
0
dziekuje za opowiedz, czylie nie zawracac sobie głowy silnikiem 130 konnym tylko szukac 1.8 90 i bedzie tanio ? :) troszke szkoda bo jezdzilem tym 130 to rakieta na maxa, bardzo mi sie podobało, jeszcze 90 konnym nie jezdzilem. 2-3 tyś na zakup mam, ogolnie mam na ten tel od razu 5 tys a docelowo 10 tyś. Zeby doprowadzic samochod do stanu niezawodnosci i zeby cieszył dlugie lata ; )

mysle ze lepiej dac 10 tyś na taki cel niz za 10 kupic cos nowszego bo i tak w ten nowszy trzeb ladowac kase i tak i to duzo wieksza

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
kup sobie hondę civic IV gen. Spokojnie można trafić silinki D16 130KM, a czasem trafiaja się rgzemplarze EE9 z silnikiem 1.6 i 154 KM :)
W tych civicach można spotkać i klime i wspomaganie, a jak nie ma to bez większego probelmu na forach można kupić zestaw i zamontować :)

qwasz11

Początkujący
Punktów
0
panowie ja szukam jak najtanszych czesci :( to bedzie samochod dla studenta ! :)
na seicento mnie stac albo starszego golfa a na civic?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Silnik 1.8 90KM jest bardzo żwawy przy tak lekkiej budzie, licz sie tylko ze spalaniem na poziomie 10-11l w mieście i ok 7-8 w trasie, zakladam jazde dość dynamiczną, no i LPG to nie najlepszy pomysl-musialbys zakladać osobiście bo ze starymi instalacjami w starych golfach są same problemy :) sam przez to przechodzilem i wiem jak to jest,gdy instalacja ma 15 lub więcej lat :) ale faktem jest,że ten silnik radzi sobie nawet przy instalacji I generacji.
Aha,no i najważniejsze-kupując zadbanego Golfa II masz gwarancje tego, że sie przy nim nie nagrzebiesz- te samochody są niezawodne i nie do zajechania,wiadom zawsze jakąś kosmetyke trzeba zrobić, ale porównując do wspólczesnych aut to taki czolg :)

qwasz11

Początkujący
Punktów
0
no i wlasnie o takie cos mi chodzi : ) zeby była prosta budowa tanie czesci beda, a nowy gaz za 800 pln tez mozna dac i bedzie dobrze, to nie sekwencja za 2500 ; ). no i nie ukrywam ze wyglad seryjni nie powala na kolana, ale juz wymina felg na bbs i lamp duzo daje, a z czasem mozna pomyslec o jakims lakierowaniu moze :)

jeszcze myslalem o audi 80, ale chyba duzo pala i drozsze czesci
e 36 podobno mocno zajechane

znasz moze jakies forum posjonatów golfa 2 ? od takich najlepiej kupic , czesto prowadza tematu na forach co wyminiaja/ historia pojazdu jest

Punktów
0
1.8 90KM silnik w porządku jeżeli chodzi o awaryjność,spalanie ciut wyższe,ale mając lpg jest do przeżycia. Prosta konstrukcja silnika,tylko pytanie o stan blach,kupując 25 letni samochód musisz liczyć się z tym,że może rdzewieć.

BartekQaaaz

Początkujący
Punktów
0
części do audi 80 nie będą dużo droższe, a nie będziesz musiał się martwić o blacharke bo jest w ocynku o ile nie bedzie po mega dzwonie, silnik 1.8 115koni nie jezdzi tak źle i w 10 litrach można się zmieścić

qwasz11

Początkujący
Punktów
0
z gazikiem by bylo spoko. tylko audi ciezkie hmm

Kamil29

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Jedlina Zdrój
kolego napisz do chlopakow z forum vwgolf.pl i napewno Ci doradza co i jak bo sa w temacie

Do góry Bottom