• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup saaba

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Czy w obecnej sytuacji firmy Saab można spokojnie kupić samochód tej marki, by później po kilku latach bez problemu go sprzedać?
Znalazłem na sprzedajemy.pl -ofertę Sprzedam Saab 9-3 diesel 120KM manualna skrzynia biegów

za niecałe 36 tys.

Jarek#1

Bywalec
Punktów
2
Miasto
San Bernardino, Kalfornia, USA
Ja zatrzymałem sie na reperacjach nowych Saabów gdy GM wziął to w swoje ręce ! ciekaw jestem jak to będzie z serwisem - ale myślę ze ASO nie wywalą części na złomowiska ! pewnie za 10 lat to moze być problem ! ale niekoniecznie aktualnie reperowałem starego saaba -sonett i o dziwo jeszcze mozna dostać rózne części ! mamy internet to jak nie nowe to używane części dostaniesz !

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Są chyba jakieś przepisy, które wymagają kontynuowania produkcji części zamiennych po zakończeniu produkcji modelu.

Jarek#1

Bywalec
Punktów
2
Miasto
San Bernardino, Kalfornia, USA
powinno być n a10 lat ale jesli firma zrobi bankructwo to nic im nie zrobią ( ważne tez są jakie bankructwo jest ogłoszone )
znam sprawę jaguara ( który nie bankrutował tylko został sprzedany przez Forda firmie indyjskiej Tata !
umowa polegała na tym ze przez 10 lat Ford będzie zabezpieczał Tate w części jak również i zespół inżynierów i innych pracowników Forda (pracujących wcześniej dla Jaguara) a będzie opłacał Tata !
Saab to Chevy to zupełnie inna sprawa !!! będąc w USA obserwowałem te firmy ford zrobił wspaniałe posunięcie sprzedając Astona,Jaguara i Land Rovera nie wie co z forsą robić a Chevy to Bankrut nawet duze pomoce podatników nic nie pomogą to tak jak za komuny ! Jedyna nadzieja w runku wtórnym jak i aftermarket > problem ze Saab był mały i czy będzie się to opłacało !

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Słuszne rozważania, pozdrowienia za wielką wodę ^^^^^Poszukam innej marki, chociaż podoba mi się. Jeżeli auto miałbym zakatować na szrot to kupiłbym, ale żeby to później sprzedać nie będzie komu.

mewash

Gaduła
Punktów
7
www.wrcs.pl
Witam,
dotychczas tylko czyalem, ale jako, ze mam stycznosc z marka moge powiedziec, ze nie do konca prawda jest, ze po upadku marki nie ma juz produkowanych czesci.
Firma przed przejeciem przez koncer Spyker, podzielila sie na kilka mniejszych spolek, samochody, napedy oraz miedzy innymi czesci. Upadly tylko spolki zwiazane z produkcja samochodow, natomiast czesci na rynek czesci zamiennych sa nadal produkowane przez firme SAAB.

schaboszczak

Uczestnik
Punktów
2
Dużo cześci pasuje od "ROPLA" szczerze? Odradzam Ci Saaba. Ale decyzja nalezy do Ciebie.

Do góry Bottom