• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu do około 10-12 tysięcy złotych

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Witam,

Chciałem, abyście pomogli mi w wyborze odpowiedniego samochodu. Otóż głównie poruszam się po mieście, ale zdarza się też trasa. Rocznie robię około 20 tysięcy kilometrów. Zdecydowałem się na zakup samochodu z silnikiem diesla, nie gra roli dla mnie czy to będzie silnik wolnossący czy doładowany.
Do wydania mam około 10-12 tysięcy złotych, nie wliczając w to rejestracji, OC i pakietu startowego (rozrząd, filtry, oleje). Potrzebuje samochód w miarę bezawaryjny oraz żeby miał ocynkowane blachy.
Myślałem nad samochodami:
  • Volkswagen Polo III FL
  • Volkswagen Polo IV
  • Seat Ibiza II FL
  • Seat Ibiza III
  • Peugeot 206
Co sądzicie o wyżej wymienionych samochodach? Czy Polo IV albo Ibiza III za te pieniądze nie będzie autem zbyt wyjeżdżonym? Wiadomo, że za te pieniądze nie kupię cudów - lepiej, żebym rozglądnął się za Polo III FL, Ibizą II FL albo Peugeotem 206 bardziej zadbanym? Samochodu szukać w komisie czy u prywatnego właściciela? Sugerować się tym, że samochód posiada książkę serwisową? Słyszałem, że szczególnie osoby handlujące samochodami kupują takie książki serwisowe i je po prostu uzupełniają.

Jakie jest Wasze zdanie? Z góry dziękuję :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
to jest problematyczna kwota :D za dużo żeby kupić byle jakie auto i za mało żeby kupić konkret, znajdź jakąś polówkę nie patrząc koniecznie na rocznik tylko na stan techniczny, książka serwisowa może też być, tylko nie z jakimś nierealnymi przebiegami, ja bym wybrał auto starsze ale dobrze wyposażone i zadbane

S

S-LINE

Audi A8 do doinwestowania:D

zadnego z tych aut nie polecam jezeli szukasz cos dobrego w tej cenie to rozejrzyj sie troszke glebiej np na jakiegos japonca ciezko mi okreslic jaki typ auta lubisz okresl sie wiecej co lubisz

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
nigdy nie byłem za fordem ale focus wydaje mi sie bezusterkowym autem..zwlaszcza 1.4benzyna..:)

P

PogotowieSamochodoweUK

Jesli chodzi o komfort to w 206 na niego nie licz, tam slychac nawet jak furczy przednia tablica rejestracyjna na wietrze;)
Polo, niby ok, takie autka raczej nie sa zarzynane i sa w ladnym stanie bo to autka do jazdy dla bab w kolo komina.
Tylko ponownie bedzie ekonomicznie, zwawo ale czy komfortowo? Ja lubie komfort polo, ale to nie to.
Ibiza? Tu wieje nuda, na ocynkowane blachy nie licz bo o dziwo seaty lubia sie z ruda na tylnych cwiartkach.
Golf 1.9TDI juz jest komfort, podobne ceny czesci i eksploatacji.
Audi A3 podobnie jak gofer;)

Japonce ''mitasubishi'' colt, ale chyba ciezko o diesla i nie wiem jak z cena.
Proton-tu jest ciekawie, kosmiczna stylistyka, malo awarii, ale nie wiem jak z cena.

Toyota corolla hatchback model E12 czy sa w dieslu nie wiem, ale wiem ze benzynki ladnie graja i sa nawet wygodne i ladnie wykonczone. Ceny nie znam, problemy ze skrzynia w silniku 1.6 VVTI

Focus...sprawa dyskusyjna, owszem trzyma sie jak poje...lata dobrze, awaryjny nie jest. Cen eksploatacji i komfortu nie poruszam bo nie jezdzilem.

Clio, chyba jest diesel jakis w tych starszych modelach jak 2000? Cena chyba tez w tych granicach. Komfort i jakosc ok nawet.

I teraz czy lubisz ''fajne auta''? Czy lubisz audio? Czy lubisz dobry wyglad?

Jesli tak to jest inna opcja.

Golf I-II 1.6D w dobrym stanie + wlozenie reszty kasy na jego restauracje.

Masz wtedy silnik jak nowka, zawieszenie i karoserie jak nowka, dobre kolo, nowa opone, jakis gwint, dobry skorzany srodek, webasto, bardzo dobrej jakosci audio i jeszcze ze 3k ci zostana na wyposazenie dodatkowe jak CB, Nawigacja, zimowe felgi stalowki poszerzane i oponki;)

Ja osobiscie wybral bym ta opcje bo:

-tanio sie jedzie
-bezawaryjnie sie jedzie
-ladnie sie jedzie
-wyrozniasz sie jak jedziesz
-komfortowo sie jedzie czy to w lecie czy to w zimie
-poczucie jak byc mial fabrycznie nowe auto
-masz co posluchac (tu juz jakosciowo a nie hukowo)
-mozesz gadac z innymi
0nie zgubisz sie;)

A wszystko to w 12k da sie ogarnac bez zadnego problemu.

-auto kolo 2-3k
-szorowanie, polerka drobne poprawki 500zl
-serwisowanie mowiles osobno
-gwint 1000zl
-felga i opona 1500zl
-zimowa felga i opona 1500zl
-fajny srodek ze skorki np bialej 800zl
-bardzo bardzo zacne audio (ja audiofil bym nie pogardzil takim) 2000zl
-cb i nawi 1000zl i to juz beda bardzo dobre sprzety!

razem 10 500zl

-eventualne wymiany serwisowe, heble, lozyska uszczelnienia silnika 700zl

12 000zl

A mowie o wygladzie jak np tu na fotach:
http://www.grupovag.com/foro/viewtopic.php?f=8&p=265633

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Radio dla mnie to podstawa, z tym, że chodzi mi tylko o instalacje. Dobrze żeby była też klimatyzacja, szyby elektrycznie regulowane. CB mam w obecnym aucie to z przełożeniem nie ma problemu.
Będę rozgladał się za jakąś Polówką III FL lub IV. W razie czegoś będę pytał w tym temacie o jakiś samochód.

P

PogotowieSamochodoweUK

Pamietaj ze silniki PD warto sprawdzic kompem przed zakupem, chodzi o stan wtryskow;)

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Koledzy, znalazłem takie ogłoszenie i myślę jutro jechać obejrzeć ten samochód.

Otóż znalazłem Volkswagena Polo IV za 12 500 zł. Samochód jest sprowadzony z Niemiec, zarejestrowany, z OC, trzydrzwiowy, przebieg 153 000 km, rocznik 2002 r. Czy mogę dodać link do aukcji na Alledrogo.pl?

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Silnik 1.4 TDI 75 KM, podobno bezwypadkowy, ale to się okaże jutro jak sprawdzę lakier miernikiem. Wiadomo, że samochód ponad dziesięcioletni, więc to normalne jak będzie gdzieś przerysowany czy coś, ale żeby nie był lakierowany na około i tony szpachli na nim nie wisiały ;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Prosze cie nie ublizaj swojej inteligencji z tym miernikiem lakieru. Sprawdz moje auto miernikiem to powiesz ze po dachowaniu jest heheheh:D A jesli babka w slupek wjechala i bylo pukane i lakierowane to co? Skaza na honorze? Nie wezmiesz bo kiedyc ktos zderzak i nadkole zniszczyl:rolleyes: Po za tym sprowadzane z niemiec za taka cene....:DOstra przycinka:cool:

I ten przebieg od 2002 hehehehe Na niemcowni robi sie po 30k rocznie lekkim h... bo nikt prawie na miejscu nie pracuje tylko ludzie dojezdzaja godzine w kazda strone.
To policz ile powinno miec auto minimalnie lub nawet podejzewam ze 45k rocznie tluklo bo to miara w kilometrach a nie milach. NP w UK standard to 30k ale mil!!!!! czyli blisko 50k km!!!
A ja np robie ponad 40k mil obecnie hehehe:D Ale wciaz na liczniku mam slynne 110 k mil;)I zgadza sie to z historia servisowa!

Do góry Bottom