• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu vw golf ii/iii

FIRE BLADE

Początkujący
Punktów
0
Witam , jestem młodym kierowcą który dopiero jest po egzaminie który poszedł pomyślnie, więc jeżeli jest prawko to i trzeba samochód i tu mam dylemat ponieważ sam się uczę na mechanika lecz wole zasięgnąc porady kogoś bardziej doświadczonego czyli chce kupic na pierwsze autko coś nie drogiego i ekonomicznego coś co mi posłuży na codzienne dojazdy do szkoły itd. Więc upatrzyłem sobie golfa II lub golfa III w dieslu lub b+g . Lecz tu mam pytanie co lepsze golf 2 czy 3 czyli co łatwiejsze i tańsze w użytkowaniu i utrzymaniu i tu mówie że na samochód przeznaczam tylko 2 tyś i drugie pytanie czy za taką kase kupie coś dobrego z tych samochodzików .

Narazie upatrzyłem coś takiego :

http://allegro.pl/fajny-golfik-ii-1-6-d-i2215895109.html

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3341
Miasto
PZ
witam wszystko zależy od stanu technicznego konkretnego egzemplarza, trzeba zwrócić uwagę na korozje szczególnie podwozia (progi podłoga i miejsca mocowań wachaczy amorków, luzy ) z rdzą na zewnątrz sobie poradziszbo jest na wierzchu i często całe elementy są wymienne, silniki vw cechuje żywotność pod warunkiem że nie jeździł nim młody gniewny i go nie zakatował, posłuchasz silnika popatrzysz jak odpala czy dymi nadmiernie, czy ma przedmuchy, przejedziesz się sprawdzisz jak wysoko bierze sprzęgło czy biegi wchodzą gładko bez zgrzytów i czy nie wyskakują. Dobrze by było chociaż wjechać na obrotnice na stacji diagnostycznej bo sprawdzisz czy nie jest po prostu krzywy i czy geometria jest ok. A poza tym ja bym kupił starsze auto ale sprawniejsze, żeby później pod nim nie leżeć. pozdrawiam :)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Miałem takiego golfika z takim samym motorkiem i powiem ci że przejechałem nim 320000 tyś km. Sprzedałem go dla ojca mojego kolegi 6 lat temu i autko chodzi dalej do dzisiaj. Golf 3 to porażka techniczna vw i jako szanująca się firma powinni odkupić wszystkie egzemplarze od właścicieli lub wymienić na inne żeby zachować twarz. Wiesz po co większość użytkowników montuje w nich tuby - żeby nie słyszeć jak je rdza wp...........a:D

FIRE BLADE

Początkujący
Punktów
0
Tak kolego właśnie więcej uwagi skupiam na golfem drugiej generacji , szukam czegoś albo w gazie albo w dieslu.Byłem już za paroma golfikami był jeden golf 3 ale właśnie już troche rdza go wzieła .Więc koledzy jak tu do mojego pytania czy golf 2 bedzie tani w utrzymaniu jak dla młodego kierowcy ?

Koledzy myśle również nad takim autkiem jak VW PASSAT B3 i tu tez prośba o powiedzienie mi coś o tym autku , tu tak samo albo diesel albo b+g lecz wole disla

smyku28

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
stolica Bieszczad
kolego miałem moje pierwsze auto golfa II sprowadzony z niemiec służył przez dwa lata zero awari dodam że był to przłom 88r bo do 88 miały dzielone szyby boczne
zero korozji silnik i skrzynia nie do zajechania dotej pory znajomy jeżdzi
kuzyn kupił też II aqle już z 91 mechanicznie nic ale już go żarło i też sprowadzaliśmy go
a co do golfa III generacji to mechanicznie to samo co II ,ale blacha to tragedia w nich, będziesz robił blache to tak zrobisz z prawej idziesz na lewą skoczysz lewą możesz spowrotem poprawiać prawą strone
ja osobiście nie polecam tego auta już nie wspomne o klapie tylnej

a dodam jeszcze że w golfie II jak chcesz szybko anergicznie zmienić z pierwszego biegu na drugi lubi zazgrzytać

FIRE BLADE

Początkujący
Punktów
0
arni warbus czemu piszesz czy zapatruje się na poloneza ??

juz mam na oku ładnego golfika jutro jade na jazde prubną.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3341
Miasto
PZ
nie wiem czy Ci się podoba polonez z wyglądu, bo ja bym wolał od golfa poloneza z roverem miałem takiego, części tanie jak barszcz, silnik bezawaryjny i mocny tylko trzeba trafić takiego nie nadgryzonego zębem czasu a to nie łatwe.

smyku28

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
stolica Bieszczad
za 2000tysie jak dobrze posuka to znajdzie dobrego poldka lub golf2
w mojej okolicy poszły dwie vectry b

jedna z silnikiem 2.0dti za 1000zł buda tak w miare jak w oplach dziur jeszcze nie ma kupiłem na ryby pojeżdzi sezon i na złom przeglą ubezpieczenie do pażdziernika
druga 1.6 8 z gazem za 500zł szyba styłu wybita i z dachu złaził lakiekier

Pablo 92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Myślę że kompromis pomiędzy golfem 2-3 jest znaleźć zdrową trójkę 1.9 TDI. Mało pali, nie jest tak kanciasty jak 2, części są tanie. Tyle że do takiej kwoty ciężko znaleźć dobry samochód.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Znaleźć taką trójkę to jak dziewicę wśród 18-stek;)

Pablo 92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Kwestia dobrego szukania ;) Nie ograniczałbym się do aukcji internetowych, często w prasie regionalnej można dorwać prawdziwe okazje;)

Pablo 92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Słupsk
silnik oryginał, obecnie wygląd całkiem odmieniony, rozebrany i mały upgrade na stage 2 z IC i inną turbiną. Nie róbmy ot :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3341
Miasto
PZ
to może napisz temat o twoim poltku tutaj bo jestem bardzo ciekaw jak to wszystko wygląda, kiedyś udzielałem się na forum FSO ;)

Banan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Zastanów się nad Polonezem z silnikiem Diesla,bardzo dobre silniki i małe spalanie.

Do góry Bottom