• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zawór 357820795J VAG rok 1999

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Audi a3 1999 mam nieszczelny zawór, wymienny jest w całości czy tylko wewnętrzny zaworek się wymienia ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
To zależy czy wystarczy wymienić wewnętrzny wentylek, warto spróbować, jeśli nadal będzie lecieć to jest nierówna powierzchnia do której wentyl przylega, trochę o tym czytałem na forach klimatyzacji i tam podsunęli pomysł żeby wkręcić śrubę zamiast kapturka plastikowego :D to też jest opcja tylko nie wiem co to za gwint

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Zawór wymieniony, jedynie 8zl. Niestety kompresor chwilę pochodzi i się rozłącza, wygląda na to że jak się nagrzeje to elementy ruchome puchną i staje. Na zimnym silniku ręką kręcę kompresorem, po 1min pracy wyłączy się i ruszyć się nie da. Obstawiam zatarcie czyli trzeba nowy kompresor. Jakie są opinie znawców tematu i ewentualne ceny płukania układu ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zawór wymieniony, jedynie 8zl. Niestety kompresor chwilę pochodzi i się rozłącza, wygląda na to że jak się nagrzeje to elementy ruchome puchną i staje. Na zimnym silniku ręką kręcę kompresorem, po 1min pracy wyłączy się i ruszyć się nie da. Obstawiam zatarcie czyli trzeba nowy kompresor. Jakie są opinie znawców tematu i ewentualne ceny płukania układu ?
A wentylator chłodnicy załącza się?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Załącza się jak najbardziej, jeśli pracuję kompresor. Możliwe że za dużo czynnika jest w układzie. Jutro podepne vcds może coś się pojaśni.
Raczej zegary podepnij i pokaż jakie wyniki są, kompresora się nie czepiaj :) to nie jest silnik spalinowy żeby tłoki puchły

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Wszędzie każdy mechanior robi klimatyzacje, a potem się okazuje że umiejętności takich kończą się na instrukcji obsługi maszyny do nabijania. I trzeba szukać rozwiązań na własną rękę :) Dzięki za pomoc

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Nic mi nie mów, jak jeszcze miałem jedno audi to głupi myślałem że jak pojadę na warsztat to mi sprawdzą szczelność, pokażą co wymienić, nabiją i będę się cieszyć chłodkiem w środku... Szkoda słów... Suma sumarum wyszło na to że taniej jest zakupić sobie, narzędzia i samemu robić, oczywiście maszyny nie kupię bo za drogo ale jak sam zauważyłeś, każdy muflonik potrafi obsłużyć automat także to zostawiam "fachowcom"

Do góry Bottom