• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zbieżność... kia sportage 2018

edek_o_o

Nowy
Punktów
0
Witam. Pojechałem na zbieżność ponieważ kierownica była delikatnie przekręcona podczas jazdy na wprost, dostałem wydruk i informacje ze już jest ok. Nie przyglądałem się na ten wydruk, dopiero w domu zerknąłem.
Prośba dla ludzi obeznanych w temacie. W załączniku przesyłam wydruk zbieżności, prośba o interpretacje - ocenę. Czy tak może zostać, czy jest coś do poprawy.. regulacji.. czy może jednak samochód jest po jakiejś większej szkodzie i to już jest nie do zrobienia...? Można poprawić coś przez wymianę części czy raczej coś konstrukcyjnego jest przesunięte. Głównie zastanawia mnie to co na czerwono i ten kąt sumaryczny10, nie bardzo wiem co jak... Jeździ prosto, opon raczej nie ścina - chociaż jeżdżę dopiero 2 miesiąc, jedyne co mi się wydaje, to ze przy wychodzeniu z zakrętu kierownica nie do końca sama wraca do swojej pozycji - do jazdy na wprost. W gorące dni w ciasnych zakrętach opony czasem zapiszczą.
Chętnie posłucham mądrzejszych
;)
kia_sportage22.jpg

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568

Zasada jest jedna, tzn. u heńka w warsztacie.
Jak nie tnie opon i nie ściąga do rowu, to jest miód malina...Jeździć obserwować nic nie kombinować.

Zajebisty sprzęt... https://youtube.com/shorts/myo7WVE0Wh8?si=-tZKhbx6f5-iPfmU
Automatyczne połączenie postów:

tzn. u mnie to palnik i dopiero ten sprzęt... :D
Automatyczne połączenie postów:

@edek_o_o miód malinę masz, wyniki

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Szczerze , ładnie i dobrze zrobili , wyprzedzenie sworznia może i by się udało przestawić manewrując sankami ale i tak jest bardzo blisko granicy i nic złego ci się nie będzie działo jak tak zostanie , reszta ładnie zrobiona . Więc napiwek za ustawienie i jeździć ciesząc się autem .

edek_o_o

Nowy
Punktów
0
Szczerze , ładnie i dobrze zrobili , wyprzedzenie sworznia może i by się udało przestawić manewrując sankami ale i tak jest bardzo blisko granicy i nic złego ci się nie będzie działo jak tak zostanie , reszta ładnie zrobiona . Więc napiwek za ustawienie i jeździć ciesząc się autem .
a ten kąt sumaryczny 10... lewy i prawy.... takie różnice to normalne.... trochę mnie drażni ze ta kierownica jakoś tak nie pewnie wraca do jazdy na wprost...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
kierownica jakoś tak nie pewnie wraca do jazdy na wprost
A może psiknij se krzyżaka WD40...albo "przesmaruj" końcówkę drążka kierowniczego. Ja np. mam jeszcze dwa dodatkowe górny i dolny. Łożysko kolumny.....cała masa oporów...pomijając kąt wyprzedzenia koła.
Nie kombinuj synu nie kombinuj.
To nie Rajdowe Mistrzostwa Polski.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
a ten kąt sumaryczny 10... lewy i prawy.... takie różnice to normalne.... trochę mnie drażni ze ta kierownica jakoś tak nie pewnie wraca do jazdy na wprost...
Nie wina leży w geometrii tylko raczej właśnie maglownica lub górne mocowania amortyzatora. Żeby je sprawdzić to trzeba odczepić końcówki drążków kierowniczych i pokręcić zwrotnica na podniesionym aucie czy nie ma oporów i względnie lekko pracuje .

Do góry Bottom