• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zbiornik toroidalny.

Europa

Początkujący
Punktów
1
Witam. Mam teoretyczne pytanie odnośnie takiego typu zbiornika - czy taki zbiornik da się zamontować w pozycji pionowej i pobierać zawartość lotną gazu z zachowaniem odcięcia przy napełnianiu po uzyskaniu 80% ?

Europa

Początkujący
Punktów
1
A gdy pominiemy tą zawartość lotną ?

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
128
Musiałbyś przerobić przewód ssący w zbiorniku żeby ciągnął gaz z najniższego punktu. Ale nikt Ci nie odbierze takiego montazu

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
Odbierze czy nie, fakty są takie, że po montażu i wydaniu papierów, zbiornik można sobie nawet na dach zamontować, także kwestia dogadania się z gazownikiem.

Europa

Początkujący
Punktów
1
Zbiornik znajdowałby się w obudowie koła zapasowego zamontowanej na tylnych drzwiach busa / nie byłby widoczny/ a gas do lodówki,kuchenki i trumy.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
283
Miasto
Rakszawa
Przecież zbiornik gazu wytrzyma nawet wybuch, a co dopiero kolizję.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
283
Miasto
Rakszawa
ale rurki i złącza nie.
do tego wielozawór też może nie wytrzymać uderzenia.
Na zbiorniku masz tyle zabezpieczeń, że naprawdę musiałbyś być pechowcem Brianem, żeby doszło do jakiejkolwiek groźnej sytuacji związanej z samochodową butlą gazu. To nie bańka 11 kg jak do kuchenki, że masz jedną śrubkę, od której wszystko zależy.

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz

Europa

Początkujący
Punktów
1
Tak jak wyżej kolega napisał wydłużę wężyk do poboru ale widzę jednak problem z info o ilości gazu . Jeśli pływak ustawię tak że zamknie mi dopływ przy ok. 80% to będę miał mały zakres info o poziomie. Coś mi chodzi po głowie że był patent z butlą 11kg i naklejka na niej informującą o poziomie gazu - musze sprawdzić. Celem wyjaśnienia ja to będę tankował raz może dwa razy w roku takie mam zużycie dotychczas. W tej chwili mam walcowy pod samochodem ale musze go z tego miejsca zabrać.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
467
Miasto
Józefów
Tak jak wyżej kolega napisał wydłużę wężyk do poboru ale widzę jednak problem z info o ilości gazu . Jeśli pływak ustawię tak że zamknie mi dopływ przy ok. 80% to będę miał mały zakres info o poziomie. Coś mi chodzi po głowie że był patent z butlą 11kg i naklejka na niej informującą o poziomie gazu - musze sprawdzić. Celem wyjaśnienia ja to będę tankował raz może dwa razy w roku takie mam zużycie dotychczas. W tej chwili mam walcowy pod samochodem ale musze go z tego miejsca zabrać.
Ale po h...j kombinujesz jak koń pod górę, "nanab" dał linka do przykładowego zbiornika do montażu pionowego, takie robią tylko są droższe i tu nie chodzi o zamontowanie, działanie czy pokazywanie poziomu. Powiedz mi jak z ruchomego elementu jakim są tylne drzwi busa doprowadzisz do odbiorników gaz, co zrobisz jak w lato będzie ładnie operować słońce prosto na tą butlę - nie będziesz miał obaw o wzrost ciśnienia gazu w niej, i co zrobisz z homologacją która z tego co kojarzę dopuszcza montaż na stałych elementach pojazdu a tylne drzwi takim nie są, i to co "nanab" napisał przy ewentualnej kolizji nie sposób i działanie będzie Twoim największym problemem

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
612
Miasto
Okolice Krakowa
Strzelam, że to ma być do kampera, więc homologacje to on ma głęboko w poważaniu ;) jeśli chodzi o kwestie ruchomości drzwi, to wystarczy położyć Faro z odpowiednim zapasem i sobie może otwierać i zamykać. Potem na zbiornik jakaś maskownica z tworzywa i słońcem też się nie musi martwić. Wszystko się da ;)

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
369
Panowie dostanę jeszcze taki zbiornik jako nowy? Mam taki sam zamontowany a do marca ważność się kończy i bez przeróbek chciałbym wmontować nowy . Screenshot_20230906-104305.png

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
115
Miasto
Wołomin
Panowie dostanę jeszcze taki zbiornik jako nowy? Mam taki sam zamontowany a do marca ważność się kończy i bez przeróbek chciałbym wmontować nowy . Wyświetl załącznik 50623
Automatyczne połączenie postów:

Do producenta musisz uderzac

Ewentualnie taki formularz

Załączniki

• Wniosek-o-wydanie-duplikatu-protokolu-z-badania-i-_230906_193712.pdf
    688,6 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
369
Mój w aucie jest z 2004 roku już raz miał przedłużana ważność

Mój w aucie jest z 2004 roku już raz miał przedłużana ważność
Można ponownie przedłużyć ? W dodatku jak to teraz wygląda i kosztuje przedłużenie ważności ?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom