• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zblokowane tylne hamulce w211 SCB

Adaś12345

Nowy
Punktów
1
Witam wszystkich. Mam taki nie ciekawy problem mianowicie pacjent Mercedes w211 2003r E270cdi. Wymieniałem przewód hamulcowy tylny klocki tarcze dezaktywacja Sbc wszystko jak trzeba zrobione wyczyszczone poskładane. A problem mam taki że blokuje teraz mi tylne hamulce. Próbowałem kilkukrotnie odpowietrzać procedura brać sama wymianę klocków na testerze i za każdym razem kiedy mi procedura zaciska tylny zacisk nie odpuszcza na tyle żeby koła mogły się swobodnie obracać wręcz nie da się ich obrócić. Tak jakby za mało tłoczek się cofał. Poradzi ktoś coś?

Adaś12345

Nowy
Punktów
1
Też przeszło mi to przez myśl. Ale wydaje się być sprawny gumki całe tłoczki wcisnęły się normalnie. Skorodowane nie są bo są z tego tworzywa. J
Normalnie jak wezmę cofnę zacisk się tłoczek wciska także nie wiem może faktycznie przy samym końcu coś jest że blokuje że nie wystarczająco się cofają. Macie jeszcze jakieś pomysły?

Adaś12345

Nowy
Punktów
1
Dziękuję za pomoc okazały się zaciski. Tłoczki się klinowały i nie cofały. Jak były wysunięte przy starych tarczach i klockach działały poprawnie kiedy wleciały nowe tarcze i klocki a tłoczki były wciśnięte w zacisk nie nie cofały klinowało je. Klient inżynier wziął stare tłoczki zmierzył mikrometrem podobno 5setek grubsze były na brzegach tłoczki nowe nie zmierzone niestety ale ciekawe czy te tworzywo się rozszerzyło z wiekiem?..
Temat zamknięty dziękuję za pomoc.

Do góry Bottom