• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zerwany gwint

juraś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz -Przemyśl
Witam Podczas inspekcji głowic silnika Garbus 1600 okazało się że ktoś prawie wyrwał dwie szpilki z bloku. Próby z klejem zawiodły pozostały więc: tulejka samogwintująca M10x1,5 lub sprężynka heicoil też na M10x1? Tulejki są na wspomniany wymiar ale sprężynki widziałem na 1,25.
Ponieważ moje doświadczenie z tymi naprawami jest prawie zerowe proszę o poradę jak wybrnąć z problemu i który sposób jest lepszy. Ponadto proszę o podanie rozmiaru gwintownika pod obie metody. Z góry dziękuję za wszystkie rady> Szukałem w necie ale tych informacji jak na lekarstwo.
A może jakiś klej?

P

PogotowieSamochodoweUK

Rozwiercasz szpilke tak aby zrobic z niej ''szklanke''. Wprowadzasz w to bolec stalowy wydrazony w srodku i przeiwercony w poprzeg w kilku miejscach.
W srodek wprowadzasz drut od migomatu i zaspawujesz duzym pradem. Na gore spawasz nakretke jak najstabijniejsza np 18-21mm 6cio katna
i krecisz puki garace. Szpilka wychodzi i montujesz nowa oryginalna;)

juraś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz -Przemyśl
Rozwiercasz szpilke tak aby zrobic z niej ''szklanke''. Wprowadzasz w to bolec stalowy wydrazony w srodku i przeiwercony w poprzeg w kilku miejscach.
W srodek wprowadzasz drut od migomatu i zaspawujesz duzym pradem. Na gore spawasz nakretke jak najstabijniejsza np 18-21mm 6cio katna
i krecisz puki garace. Szpilka wychodzi i montujesz nowa oryginalna;)

Może źle rozumiem ale te szpilki nie są urwane w bloku ale gwint w bloku jest uszkodzony i chodzi o to którą metodę wybrać. Szpilki są w idealnym stanie:confused:

P

PogotowieSamochodoweUK

Aaaa...no to przepraszam. Ja bym wolal zaspawac i zrobic nowy otwor.

juraś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz -Przemyśl
Słuszna racja lecz wiąże się to z wyjęciem i rozebraniem silnika, spawaniem, wierceniem i gwintowaniem,składaniem silnika. itd nie za dużo?

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja bym wyjol silnik zakleil wszelkie otwory wciskajac w nie gabke, i nawet bez zciagania miski dal bym ten blok do tokarza a on zrobi co trzeba na maszynowni i na stojakach do tego przeznaczonych;) Roboty duzo, ale profeska jak z fabryki bedzie.

Do góry Bottom