• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zgubiony dowód osobisty. Gdzie zgłosić?

Marcin991

Gaduła
Punktów
2
W sobote jeszcze miałem. Dzisiaj przeszukałem cały dom i nie mogłem go znaleźć. Czy wystarczy jeśli zgłoszę się z tym na policję?

A

autozibi

Do urzędu gminy lub miasta - w urzędzie stanu cywilnego .

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
jezeli zgubiles to urzad stanu cywilnego gdzie wydano. jezeli skradziono to najpierw na policje.
i jedna rada - nie warto z tym czekac ;)

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Właśnie niekoniecznie tak jest. Ja bym powiedział,że najpierw warto jest zgłosić to w banku. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to pospiesz się bo ktoś może być cwany i może wziąć na Ciebie kredyt. Banki mają specjalne rejestry.

Jak zgłosisz już w banku to idź na policję. Opisz sprawę,że dowód może został zgubiony albo ukradziony.

Marcin991

Gaduła
Punktów
2
Jeszcze nigdzie tego nie zgłaszałem ale zamierzam dzisiaj się tam wybrać. Rozumiem,że w każdym banku mogę to zglosić?
Czyli jak to zgłoszę to w razie czego jestem zabezpieczony?
A jak jest z chwilówkami? Czy one również sprawdzają takie rejestry? Czy ktoś po prostu może wybrać sie do jakiejś budy i tam wziąc na mnie kredyt?

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Zadzwoń na policję. Ja jak kiedyś znalazłem dowód osobisty jakiejś dziewczyny to zgłosiłem to na policję.
Co zabawne policjant sprawdził dowód i zadzwonił do dziewczyny na telefon ^^ I odebrała dowód po 30 minutach :)

A jak zgubiłeś to musisz to zgłosić do urzędu. I zapłacić za wyrobienie nowego.
Ale patrz na to tak, będziesz miał nowy fajny dowód.

motor125kM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
SG
Całkiem niedawno ćwiczyłem temat bo mój Ojciec jest na etapie zapominania i gubienia różnych rzeczy i było tak:
1.na Policji powiedzieli żeby poczekać oficjalnie ze zgłoszeniem kradzieży( tak się Ojcu wydawało) bo w 9/10 przypadków dowód się odnajduje przypadkiem albo zostaje zwrócony przez jakiegoś znalazcę
2.Też na Policji radzili na wszelki wypadek niezwłocznie "zablokować" możliwość użycia utraconego dowodu
w dowolnym banku (wystarczy w jednym bo informacja trafia wtedy do wszystkich innych banków).
Tak żeśmy zrobili , bo to najwięcej daje.
Niestety takie zgłoszenie nie zabezpiecza przed wzięciem Chwilówki w NibyBanku !!!
3.
W Gminie warto zgłosić ale tylko jak 100% pewne , że chce się go unieważnić i wyrobić nowy ( takie zgłoszenie jest nieodwracalne tzn nie można się z niego już wycofać) .
4.Dowód po ok. 2-óch tygodniach znalazł się (pod siedzeniem w aucie sorry w Cienkolu) ale w związku ze zgłoszeniem w Gminie był i tak nie ważny.

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Sam mam podobną sytuację, zgubiłęm dowód ale zorientowałem się po kilku dniach. Co mam robić?

rezmel

Początkujący
Punktów
1
Zadzwoń na infolinię swojego banku ewentualnie są w Internecie podane listy banków które mogą zastrzec ci dowód nawet jak nie jesteś ich klientem, w razie co polecam też dla spokoju pobrać bik raport żeby zobaczyć czy nie było jakichś zapytań kredytowych na ciebie.

Do góry Bottom