• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zwiedzanie fabryki Lumag - Budzyń koło Poznania!

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Na zaproszenie organizatorów całej akcji podaję niżej szczegóły konkursu, w którym do zgarnięcia jest w moim odczuciu bardzo ciekawa nagroda, dzięki której można poszerzyć swoje mechaniczne doświadczenie. Mianowicie w dniach 10-11 czerwca polski producent części układu hamulcowego Lumag organizuje dla kilku szczęśliwców wizytę w swojej najnowszej i jednej z najbardziej nowoczesnych w Europie Środkowej zakładzie produkującym klocki i okładziny hamulcowe.

Nowy zakład produkcyjny Lumag jest zlokalizowany w Budzyniu, niedaleko Poznania. Zajmuje powierzchnię blisko 19 tys. m2. Zwycięzcy konkursu będą mieli jedyną w swoim rodzaju okazję zobaczyć fabrykę Lumag od środka 11 czerwca 2014 r.

Zwycięzcy konkursu przyjadą do Budzynia już 10 czerwca (dojazd we własnym zakresie). Zostaną zakwaterowani w czterogwiazdkowym hotelu Habenda. Wieczorem zjedzą kolację z przedstawicielami firmy Lumag. Następnego dnia rano rozpocznie się zwiedzanie fabryki, połączone z prezentacjami technicznymi.

Aby wziąć udział w wizycie w fabryce Lumag należy napisać wiadomość email na adres: info@polskieczesci.pl
W treści należy zawrzeć odpowiedź na pytanie:
Dlaczego to właśnie TY powinieneś wziąć udział w zwiedzaniu fabryki Lumag?

Spośród wszystkich odpowiedzi przedstawiciele kampanii "Montuję polskie części" wybiorą 5 najlepszych, których autorzy otrzymają zaproszenie.

Wraz z odpowiedziami należy przesłać dane kontaktowe: imię nazwisko i numer telefonu. Termin nadsyłania maili to 4 czerwca 2014 r. Ogłoszenie wyników już 5 czerwca na stronie www.polskieczesci.pl. O wygranej zwycięzcy zostaną poinformowani telefonicznie.

Poniżej filmik przedstawiający fabrykę z zewnątrz:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
"Czym chata bogata tym rada", odniosłem wrażenie że tą zasadą kierowała się kadra kierownicza firmy Lumag z panem Markiem Żakiem jako prezesem na czele podczas naszej wizyty w Budzyniu. Do hotelu Habenda przyjechałem o godz. 13:30, zostałem zakwaterowany do komfortowego pokoju z barkiem, łazienką, TV i wielkim łóżkiem, z którego chętnie skorzystałem po podróży i po ciężkim dniu pracy.
DSC_0123 mały.JPG DSC_0122 mały.JPG
Wieczorem spotkaliśmy się z zarządem firmy na kolacji w sali hotelowej przy owalnym stole :) zaserwowano nam rozmaite specjały oraz piwko i dobre wino. Pan Marek zapoznał nas z ogólnym zarysem funkcjonowania oraz z genezą powstania firmy oraz wyjaśnił znaczenie nazwy Lumag, pochodzi ona od pierwszych imion jego oraz jego synów(Łukasz, Marek, Grzegorz), prezes ma również córkę Zuzannę ale zapewnił nas że nie ma ona pretensji do ojca za pominięcie jej w nazwie firmy :)
Następnego dnia zjedliśmy wspólne śniadanie, pojawiłem się przy stole jako pierszy ranny ptaszek dlatego sfotografowałem pusty stół :)
DSC_0125 mały.JPG
zwiedziłem odrobinę "tyły" hotelu gdzie uraczyły mnie piękne widoki.

DSC_0126 mały.JPG DSC_0127 mały.JPG
Do fabryki zawieziono nas busem, relacja ze zwiedzania obiektu została szczegółowo opisana przez Motofocus :http://motofocus.pl/specjalne/12189/wizyta-w-fabryce-lumag-relacja?p=966#145- także nie będę pisał nic więcej w temacie fabryki, bo moim zdaniem wszystko zostało tam zawarte. Wielkie wrażenie robi fakt iż koszt budowy nowej fabryki został sfinansowany przez zarząd firmy ze środków własnych, bez żadnych pożyczek z banków, a jest to do tej pory kwota 18 milionów euro. Pan Marek zapytany czy proponowano mu odsprzedanie udziałów i wchłonięcie przez jakiś większy koncern odpowiedział że owszem tak proponowano mu bardzo duże kwoty wraz z pakietem 21 % udziałów we firmie ale odrzucił propozycję mówiąc że nie wiedział by co robić z dwiema walizkami pieniędzy, woli nadal pracować i rozwijać firmę bo jeszcze dużo zostało do zrobienia.
DSC_0144.jpg DSC_0134 mały.JPG DSC_0145 mały.JPG DSC_0146 mały.JPG
Byliśmy również w jednostce w której bada się wyroby Lumaga, są tam hamownie dla klocków od osobówek i osobne do klocków sam. ciężarowych, są prasy badające moment zerwania okładziny klocka, też osobne dla osobówek i dla tych większych pojazdów
DSC_0151 mały.JPG DSC_0152 mały.JPG DSC_0153 mały.JPG DSC_0154 mały.JPG DSC_0155 mały.JPG
jest laboratorium w którym znajdują się rozmaite odczynniki chemiczne, bardzo dokładne wagi i inne urządzenia których nazw nie jestem w stanie wymienić.
Pobyt zakończył się również w hotelu Habenda, na wspólnym lunchu, gdzie był "szwedzki stół" i znów rozmaite pyszności.

A tak na marginesie na zdjęciach Motofocusa Arni jest w zielonych spodenkach :D taki duży łysy

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom