• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Combo 1.3 CDTI 2005r ciężko odpala jak zimnny

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
teoretycznie tak,ale kolega nie napisal jak długo silnik pracował z menzurkami??!! Róznice w ilosci sa spore,ale ogólna ilosc zalezna od czasu testu.
Owszem zgadza się ale ilości powinny być mniej więcej równe a tu różnica jest procentowo spora - a wystarczy tylko jeden wtrysk do kitu i jest problem z odpaleniem - w/g mnie zauważam przynajmniej 2 problemy

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Tak dla jasności test trwał 4 minuty musiałem gasić auto bo menzurki by brakło :) jakie 2 problemy kolego widzisz ?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Patrząc na menzurki to ( od lewej) 1-wszy i 3-ci wtrysk moim zdaniem one są problemem. Miałem w coś na podobę w 2.2HDI i też 1 i 3 podał procentowo podobne rozbieżności w przelewie . Jak zawiozłem je do zrobienia to doszła jeszcze końcówka wtrysku . Po naprawie maszyna zagadała od strzała ,zupełnie inna praca silnika aż miło go teraz posłuchać. Przed zrobieniem przy -10 stopnia nie było opcji żeby zagadał

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Dlatego zrobiłem test bo parę miesięcy temu auto było u fachowców od takich problemów i niby wtryski były sprawdzane na maszynie i były idealne chodź wydaje mi się że tylko tak powiedzieli i pewnie nie sprawdzali . Ale dziwi mnie te ciśnienie co pokazuje komp nie wiem czy to ecu jakieś ustawienie czy regulatora ciśnienia bo 645 mpa to trochę chyba za dużo

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Czy 645MPa to ciśnienie zmierzone na wolnych obrotach i przy jakiej temperaturze ?

Zobacz to

Ależ dałem ciała poprawię się i podam Ci wymagane i mierzone ciśnienie

Załączniki

• Diagnostyka pojazdu SIS-CAS.rar
    43 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
645 Mpa to pokazuje druga pozycja na zgaszonym silniku.
1. Ciśnienie paliwa w rampie 0 Mpa
2. Ustawienie ciśnienia w rampie 645 Mpa. Po odpaleniu w jednej i drugiej pozycji pokazuje na biegu jałowym 30 Mpa

reewerd

Początkujący
Punktów
3
www.mojautoexpert.pl
czyli pokazuje Ci prawidłowow.
Dorzucam plik z wartosciami w moim combo.
Proponuje Ci sprawdzic wydatek pompy w zbiorniku. Nie zaszkodzi przeczyścic tez regulatora i czujnika ciśnienia na listwie.

Załączniki

• comboo.pdf
    47,1 KB · Wyświetleń: 24

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
koksiu621 ta wartość to jest raczej jakaś błędna bo 6450 bar to chyba żadna pompa CR ni nabije. A jak już odpali to stoi równo na 300 czy skacze mocno?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
czyli pokazuje Ci prawidłowow.
Dorzucam plik z wartosciami w moim combo.
Proponuje Ci sprawdzic wydatek pompy w zbiorniku. Nie zaszkodzi przeczyścic tez regulatora i czujnika ciśnienia na listwie.

ty masz stara wersje AC czy to w ori bo u mnie inaczej to rozpisane jest
koksiu621 ta wartość to jest raczej jakaś błędna bo 6450 bar to chyba żadna pompa CR ni nabije. A jak już odpali to stoi równo na 300 czy skacze mocno?
co do wartości tego ciśnienia to nie jest ciśnienie pompy cr bo to w czasie jak silnik nie pracuje więc pompa ciśnienia nie daje tylko wstępna w baku, te ustawienie ciśnienia w rampie to coś z ecu

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Podejrzewam że jest to wartość wymagana przez ecu na listwie, tylko że cyfry są jakieś kosmiczne.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
fakt jest taki że jak poskładałem wszystko do kupy i w ciepłym warsztacie odpalił od kopa , ale diagnozę postawiłem że wtryski do regeneracji :) zobaczymy co będzie się działo po :)

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Miałem podobne objawy dałem wtryski do sprawdzenia bo test przelewowy wyszedł mi podobnie jak tobie i 2 były uszkodzone po wymianie autko na -20 paliło od strzała. Ps. Mi jak odpalił to podczas próbnej jazdy kopcił jak lokomotywa na czarno, ale musiałem jechać bo na biegu jałowym nie za bardzo puszczał dymek .

Miałem podobne objawy dałem wtryski do sprawdzenia bo test przelewowy wyszedł mi podobnie jak tobie i 2 były uszkodzone po wymianie autko na -20 paliło od strzała. Ps. Mi jak odpalił to podczas próbnej jazdy kopcił jak lokomotywa na czarno, ale musiałem jechać bo na biegu jałowym nie za bardzo puszczał dymek .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Wtryski już po regeneracji a combo dalej ciężko pali , jutro rano będę go jeszcze testował.
Dodam że teraz już nawet jak jest ciepło ciężko pali , normalnie ręce i cycki opadają.
Zastanawia mnie coraz bardziej czy to czasem nie wina ecu

Ostatnia edycja:

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Odpinałeś czujkę na listwie? Będzie bardziej metalicznie pracował i w porównaniu do sprawnego dłużej kręcił, ale do uszkodzonego powinien szybciej załapywać.
Regulator sprawny ?? Podmieniałeś ?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
czujki na listwie nie odpinałem bo z tego co pokazuje na nieodpalonym czujniku to ciśnienie skacze z 2 do 4 bar więc powinno być ok , regulatora nie sprawdzałem i nie mam na podmiankę , powiedz mi kolego jakie musi być minimalne ciśnienie z pompy wysokiego ciśnienia żeby zaskoczył ?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Nie orientuje się dokładnie ile będzie dla tego silniczka, ale coś poniżej 200 bar zazwyczaj jest. Jak komprecha dobra, to i przy 150 będzie zaskakiwał.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Dzwoniłem do gościa od wtrysków i powiedział ze musi mieć 250 bar i tyle ma więc pompa wysokiego ciśnienia jest dobra , więc wychodzi na to że albo cos z zaworem Cr albo z mapami w ecu

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
A na plaku zapali i będzie chodził? Podłącz mu boostera pod akumulator i zobacz jak wtedy będzie palił.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom