• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Łańcuch rozrządu na zimnym silniku

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Witam wszystkich.
Czy jeżeli na zimnym silniku słychać łańcuch przez ok 1s to oznacza że trzeba go wymienić ? Olej 5w40 synpower wymieniony 2 tys km temu, auto ma 120tys przebiegu kupione w salonie w jednych rękach.
Silnik 1.3 multijet/cdti
Filmik z odpalenia

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Zawsze na samym poczatku będzie słuchać bo olej zapompowany przez pompę musi dotrzeć i nasmarować wszystkie elementy dlatego na samym początku jest taki dźwięk, bie przejmować sie jeździć ;)

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
W tych silnikach lubialy się urywac zdazalo się że wymieniałem nawet przy 60000 a u ciebie go już słychać więc zalecalbym wymiane

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
W takim razie zawsze będzie słychać czy nie może być słychać?? :) bo teraz są dwie różne opinie

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Pora nie pora, czytam jak nie którzy mają po 200tys i jeżdżą w końcu to łańcuch ale też że po 100tys urwał się bo jest kiepskiej jakości.
Łańcucha chyba nie wymienia się jak paska przy jakimś tam przebiegu tylko jeżeli są objawy , prawda?
Właśnie, czy to co słychać na filmie jest takim objawem czy nie bo jak widać są różne opinie.
Może ktoś jeszcze z mechaników się wypowie na ten temat?
Dzięki

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Nie wymieniaj, bo po co. Jak się zerwie zostawisz więcej $ za naprawę. Takie pseudo oszczędności z odkładaniem wymiany często kończą się kosztownymi naprawami. Ale jest ryzyko, jest zabawa przecież na forum napisali, że 200 tysi na łańcuchu robią.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Nie wymieniaj, bo po co. Jak się zerwie zostawisz więcej $ za naprawę. Takie pseudo oszczędności z odkładaniem wymiany często kończą się kosztownymi naprawami. Ale jest ryzyko, jest zabawa przecież na forum napisali, że 200 tysi na łańcuchu robią.
Rozumiem że w każdym aucie na łańcuchu wymienisz go od razu po kupnie?

Nie mam zamiaru oszczędzać, stąd to pytanie aby się dowiedzieć co zrobić.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Ty głuchy jesteś? Czy uważasz, że takie dźwięki przy rozruchu to norma. Trzeba być niepoprawnym optymistą aby liczyć na dłuższą bezawaryjną jazdę. Ale ja zawodowo nie naprawiam samochodów więc mogę się mylić. Więc posłuchajmy opinii zawodowców.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Skoro się nie znasz to po co się wypowiadasz?? Może i głuchy jestem a ty ślepy, bo jakbyś przeczytał drugi post to bys wiedział dlaczego myślałem, że to normalny dźwięk. Także tobie za rady dziękuję.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Ostatnia edycja:

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
piohol radzę poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem skoro twierdzisz, że to moja teza. Dalsza rozmowa z tobą i smiecenie w temacie nie ma sensu.
A artykuły z Interii rzeczywiście są dobrym źródłem, chyba dla takich mechaników jak ty :)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Łańcuch do wymiany, robiłem już takie i zawsze jest sporo rozciągnięty. Jak zwiększasz obroty to pewnie też delikatnie grzechocze. W nich łańcuch wytrzymuje tak 60 tyś.

A

Anonymous123

Rozumiem że w każdym aucie na łańcuchu wymienisz go od razu po kupnie?

Nie mam zamiaru oszczędzać, stąd to pytanie aby się dowiedzieć co zrobić.
Powiem tak. Każde tego typu sytuacje to znak, ze trzeba tam zajrzeć. U mnie na warsztacie mam klientów co powierzaja mi swój pojazd 100%, przy każdej wymianie oleju czy innej naprawie jest robiony przegląd, komputer itp i jesli coś trzeba to trzeba. Nigdy w sytuacji jakiegoś tam hałasu z łańcucha nie mówię klientowi ze śmiało może jeździć bo nic sie nie stanie. Halasuje - trzeba zajrzeć. Tak więc co by nie bylo jak ktoś twierdzi , ze śmiało możesz jeździć to po części bierze za to odpowiedzialność (tak podchodzą do tematu amatorzy, malo doswiadczeni mechanicy- bez urazy). Twoje auto wiec sam decyduj. Druga sprawa to ze wcale nie musi to byc halas z lancucha.

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Komplet rozrządu INA chyba będzie dobry ? A ten mam akurat w dobrej cenie ewentualnie SWAG.

Jeżeli nie łańcuch co to może być i jak sprawdzić ? Zrzucić pasek osprzętu i odpalić auto?

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Komplet rozrządu INA chyba będzie dobry ? A ten mam akurat w dobrej cenie ewentualnie SWAG.

Jeżeli nie łańcuch co to może być i jak sprawdzić ? Zrzucić pasek osprzętu i odpalić auto?
Właśnie takich klientów Lubie najbardziej. Przypuszczam że nie będziesz tego wymieniał dam tylko oddasz do mechanika. I ka wbtakim przypadku bardzo chętnie wymieniam rozrząd. Diagnoza postawiona przez klienta wiec połowa roboty mniej. A to ze po wymianie dalej hałasu je i klient ma pretensje to co mnie to obchodzi. Kazał zmienić rozrząd bo on hałasuje. . .

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Szczerze to dziwne to forum.
Pytam o coś, ktoś nie wiadomo czemu twierdzi, że moja teoria jest, że można tak jeździć chociaż JA pytam a to kto inny pisał , znowu ktoś twierdzi, że chce oszczędzać mimo, mimo że JA pytam co to może być i nic nie pisałem, że szkoda mi kasy i będę jeździł mimo wszystko a za chwilę jak pytam czy INA lub SWAG może być to następny, że chce wymieniać a to może być nie rozrząd ......

Przecież pytam, co innego może to być i jak sprawdzić i nie piszcie że po to jest mechanik bo w takim razie po co było by to forum?

Na koniec i tak pojadę do mechanika co on stwierdzi i niech sprawdzi ale chce się zorientować.

A

Anonymous123

Przecież pytam, co innego może to być i jak sprawdzić i nie piszcie że po to jest mechanik bo w takim razie po co było by to forum?
Bo nikt online nie sprawdzi ci co to jest wiec po co bić pianę? Jedź do mechanika, niech postawi diagnozę, wyceni naprawę i weźmie odpowiedzialność za prawidłową naprawę i diagnozę. Tyle.

Do góry Bottom